ŞEHRİ KEŞFET

Bit Pazarı Mı Bat Pazarı Mı?

Bit Pazarı Mı Bat Pazarı Mı?
Bit Pazarı Mı Bat Pazarı Mı?


Eski kullanılmış eşyaların alınıp satıldığı çarşı ve pazarlara bitpazarı deniliyor


Osmanlılar zamanında büyük yerleşim yerlerinde kurulan bu pazarlar, halk tarafından bitpazarı veya bayat pazarı olarak adlandırılmaktaydı. Ayrıca farklı ülkelerde de aynı isimlerde benzer ikinci el pazarlar mevcut.

erzurum bat pazarı

42 yıldır Erzurum bat pazarında esnaflık yapan Metin Demiryumruk ile bat pazarını konuştuk.

Metin Demiryumruk, 1946 Erzurum Ali Paşa mahallesi doğumlu. Çocukluk yıllarında çıraklık yaptığı bat pazarında 42 yıldır esnaflık yapıyor.

Taş Mağazalar ile Erzurum Kalesi arasında yer alan 'Bat Pazarı' Erzurum'un en eski ticaret merkezlerinden biri olma özellğine sahip. Ayrıca mahallebaşında kurulan bitpazarı olarak adlandırılan ikinci el ürünlerin alınıp satıldığı bir pazar mevcut.

Bir Zamanlar 'At' Pazarıydı

Metin ustaya göre Türkiye genelinde bitpazarı olarak adlandırılan bu pazarların Erzurum'da bat pazarı olarak adlandırılmasının nedeni evveliyatının at pazarı olmasıdır. Bir zamanlar at arabacılar çarşıda denilmekteydi.

Cemiyet tarafından mezat(açık artırma) ile eski eşyalar, antikalar ve birçok ikinci el ürün alınıp satılıyordu. Bir zamanlar çok yoğun alışverişin yapıldığını hatırlatan emektar usta, bölgedeki diğer illerin mal aldığı ve toptancı pazarı olarakta faaliyet gösterdiğini ifade ediyor.

erzurum bat pazarı

Öte yandan, önceden Antep işi kilim ve benzeri ürünlerin sıklıkla satıldığı bat pazarı eskisi kadar yoğun olmamakla birlikte günü­müzde perde, mobilya, kumaş, yer yastığı ürünlerinin satıldığı, makine tamircileri, terziler ve koltuk döşemecilerin yer aldığı mağa­zaları ile dikkat çekmekte.

Daha fazla resim için tıklayınız.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
27 Mart 2018 10:29
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}