ERZURUMU GEZİYORUM

Erzurum'u Geziyorum: Gürcükapı

Erzurumu Geziyorum: Gürcükapı
Erzurum'u Geziyorum: Gürcükapı


Gürcükapı Erzurum'un En Eski Merkezlerinden Birisi


Erzurum, Osmanlı İmparatorluğu'nun en işlek ithal kapılarından biri olduğu ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunduğu için şehir, doğudan gelen ticaret kervanlarının en önemli uğrak yerlerinden biri olmuştur.

Tarihte bir kale şehir görünümündeki Erzurum'da 18. yüzyıldan önce var olan dört kapıdan biriside Gürcükapı'dır. Gürcükapı'nın merkezinde, Erzurum'da görev yapmış Yeniçeri Ocağı ağalarından Zakreci Ali Ağa tarafından, 1608 yılında yaptırılan Ali Ağa Camisi, Gürcükapı Camisi olarak da bilin­mektedir.

erzurum portalı eski gürcükapı

Hareketliliğini eskiye nazaran azalmış olsa dahi koruyan Gürcükapı, Erzurum şehir merkezi konumundadır. Kuru hapan, kavaflar ve saraçlar çarşısı, hacılar hanı, taşmağazalar, nazik çarşı, pelit meydanı, Taşhan, bakırcılar çarşısı, istasyon meydanı gibi çok hareketli çarşı ve pazarların bağlantı noktası ve merkezi konumunda olması hareketliliğini artırmaktadır.

erzurum portalı gürcükapı

Ticari hareketlilikten dolayı Gürcükapı çevresinde bankalar, ulaşım merkezleri, semt garajları, oteller, lokantalar ve benzeri hizmet kolları faaliyet göstermektedir. Yaklaşık 500 metrekarelik bir alanda 7, 8 cami olması da bu merkezi konumun bir göstergesi olmaktadır. Gürcükapı'ya yüksekçe bir yerden bakarak bu hareketliliği gözlemlemek mümkün.

 Selami Buğdalı

1960 yıllarından beri çarşıda esnaflık yapan Selami Buğdalı'nın anlattıklarına göre eskiye nazaran biraz daha modernleşen çarşıda çok fazla bir değişiklik olmadığı anlaşılıyor. Eskiden var olan hayvan pazarı, kuru hapan ve hasırhan garajı haricinde peynirciler, baharatçılar, kumaş, kundura, ev gereçleri, hırdavat, konfeksiyon, lokanta, otel, bankalar ve benzeri diğer hizmet kolları faaliyetlerine devam etmektedir.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
15 Şubat 2017 13:24
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}