ŞEHRİ KEŞFET

İlim ve Medreseler Şehri Erzurum

İlim ve Medreseler Şehri Erzurum
İlim ve Medreseler Şehri Erzurum


Medreseler Şehri Erzurum


Türkiye'nin ilk üniversiteleri arasında yer alan ve Doğu'nun Oxford'u olarak nitelendirilen Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi'ni bünyesinde barındıran Erzurum, tarih boyunca bir eğitim ve kültür ocağı oldu.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde Çifte Minareli, Yakutiye, Ahmediye, Kurşunlu, Pervizoğlu, Şeyhler ve Kadıoğlu Medreseleri'nde yüzlerce bilim adamı ve alimin yetiştiği kent, bu hüviyetini günümüzde de sürdürmektedir.

erzurum çifte minareli medrese


Çifte Minareli Medrese; döneminin en önemli üniversitelerinden biridir.

13. yüzyılın sonlarında inşa edilen Çifte Minareli Medrese, Selçuklu medeniyetinin günümüze ulaşan en önemli eserlerinden biri ve aynı zamanda Erzurum'un sembolüdür.

erzurum yakutiye medresesi


Anadolu'daki kapalı avlulu medreselerin en büyüğü olan Yakutiye Medresesi

Plan düzeni, dengeli mimarisi ve iri motifli süslemeleri ile Erzurum'un en gösterişli yapılarından biridir Yakutiye Medresesi. İlhanlı hükümdarı Sultan Olcayto döneminde Ga­zan Han ve Bolugan Hatun adına, Hoca Yakut Gazani tarafından 1310 yılında yap­tırılmıştır.

erzurum ahmediye medresesi

Erzincankapı semtinde, Murat Paşa Mahallesi'nde, Murat Paşa Camisi'nin doğusunda bulunan Ahmediye Medresesi, kitabesindeki bilgilere göre Ahmet bin Ali bin Yusuf darülhadis olarak 1314 yılında yaptırmıştır. Günümüzde Kur'an Kursu olarak faaliyetlerine döevam etmektedir.

erzurum şeyhler medresesi

Şeyh Mustafa Efendi tarafından 1760 - 1761 yılında yaptırılan Şeyhler Medresesi, Kadızade Efendi tarafından 1725 - 1726 yılında İspir'de yaptırılan Kadıoğlu Medresesi, Pervizoğlu Camisi'ne bitişik olan 1716 yılında cami ile birlikte yaptırılan Pervizoğlu Medresesi, Şeyhülislam Feyzullah Efendi tarafın­dan 1701 yılında yaptırılan Kurşunlu Medresesi, Erzurum'da yüzlerce bilim adamı ve alimin yetişmesine vesile olmuştur.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
1 Mart 2017 23:10
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}