ŞEHRİ KEŞFET

Medeniyetler Beşiği Erzurum'un Saklı Yüzü!

Medeniyetler Beşiği Erzurumun Saklı Yüzü!
Medeniyetler Beşiği Erzurum'un Saklı Yüzü!

Mimari Tarzı İle Büyüleyen Tarih Kokan Yapı!

Haho bir diğer adı ile Huhali Kilisesi Osmanlı döneminin Taş Camisi, Tortum'da bölge turizm değerleri arasında tanıtımının yapılmasını bekliyor.

Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinen yapı, Tortum'un Bağbaşı köyünde. Bagratlı Kralı III. David taraflndan 976-1001 Yılları arasında yaptırılmış. 19. yüzyılda camiye dönüştürülen yapı, Taş Cami ismini almış.

Günümüze kadar değişik zamanlarda restore edilen yapı, kapalı Yunan haçı ile bazilika planının birleştirilmesi ile meydana getirilmiş. Yapının içerisindeki kabartmalarda arslan, boga, kartal, grifon gibi figürlere geniş yer verildiği dikkatli bakışlardan kaçmıyor.

Ayrıca iç mekânın duvarlarını özellikle apsis, İncil'den alınma sahneleri içeren ve Hz.isa ile Meryem'i tasvir eden freskleriyle ön plana çıkıyor. Yapının içerisine, uzun kenarların ortasındaki yuvarlak kemerli bir kapıdan giriliyor.

Rus İşgali İle Tekrar Kilise Yapılıyor...

Haho çayının solundaki tarıma elverişli düzlükte, 300 metre kuzeydoğusundaki kalesiyle korunaklı bir yerde kurulan Kilise, günümüze, 3 metreye ulaşan bir çevre duvarı içinde bir kilise ile birlikte iki Şapel ve çevre duvarı dışında altı Şapel daha ulaşmış.

1556 tarihinde burada üretilen bir elyazmasından manastırın, halen işlevini sürdürdüğü tespit edilmiş. Bölgenin Türklerin denetimi altına geçmesinden sonra Haho Manastırı Kilisesi camiye çevrilir. 20. yüzyılın başındaki Rus işgali sırasında kısa bir süreliğine kilise olarak kullanılmış. Rusların çekilmesinden sonra tekrar cami olmuştur. 1981 yılında TC. Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alınmıştır.


Erzurum'a 85 km Uzaklıkta...

Şehir merkezine yaklaşık 85 km. uzaklıkta olan Taş Camiye, Merkez Şükrüpaşa Mahallesi batı semt garajından hareket eden Tortum İlçesi toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkün.

Kaynak: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü - http://www.choruh.com/tr

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
20 Mart 2019 10:58
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}