GÜNCEL

8 Mart Dünya Kadınlar Günün Neden Kutlanıyor?

8 Mart Dünya Kadınlar Günün Neden Kutlanıyor?
8 Mart Dünya Kadınlar Günün Neden Kutlanıyor?


Dünyadaki tüm kadınların günü olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü...


Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı .

ABD'de 1857 yılında kadın işçilerin çalıştığı dokuma atölyesindeki grev sebebiyle polis saldırdı ve o gün orada 120 işçi öldü. İşçilerin cenaze törenine on binlerce kişi katıldı. 1910'da Danimarka'nın Kopenhag kentinde yapılan Uluslararası Sosyalist Kadınlar Toplantısı'nda, 8 Mart'ın " Kadınlar Emek Günü" olarak kutlanması kararı alındı.

Tarihinin 8 Mart olarak kesinleşmesi, Rusya'nın Moskova kentinde yapılan Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda oy birliğiyle kabul oldu. Adı da "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. 2. Dünya Savaşı sırasında Sovyetlerden yükselmesi sebebiyle bazı Batı ülkelerinde mesafeli yaklaşılan gün, 16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" olarak kabul edildi. Ve tüm dünyada kutlanmaya başlandı.

Dünyada ve ülkemizde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlar için özel etkinlikler yapılıyor. Kadınları bilgilendirici ve eğitici etkinliklerin yanında eğlendirici işler de yapılıyor.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
6 Mart 2017 19:42
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}