BİLİYOR MUYDUNUZ?

İstiklal Marşı Neden Korkma! İle Başlıyor? İstiklal Marşı'nın Sırları!

İstiklal Marşı Neden Korkma! İle Başlıyor? İstiklal Marşının Sırları!
İstiklal Marşı Neden Korkma! İle Başlıyor? İstiklal Marşı'nın Sırları!

İstiklal Marşı'mız neden 'Korkma!' ile başlıyor? Nerede yazıldı? Mehmet Akif hakkında bilmedikleriniz...

İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde hazırlandı. Saldırgan düşmana karşı Anadolu'da tutuşan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesiyle yazdırılmıştır.

1. İstiklal Marşı yazdırılması teklifi Genel Kurmay Başkanı İsmet (İnönü) Paşa'dan geldi.

2. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilan edilen yarışmaya 734 şiir gönderildi. Ama hiçbiri beğenilmedi; marş olacak değerde bulunmadı.

3. Mehmet Akif Ersoy’un "Kahraman Ordumuza" adlı şiiri mecliste okunmuş ve büyük beğeni toplamıştır. 12 Mart 1921 tarihli toplantıda bu şiir İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.

4. Mehmet Akif, yarışmaya konan 500 liralık ödülü almamış, bu görevi ordu ve milletimiz adına yerine getirdiğini söylemiştir.

5. Mehmet Akif milli marşı Ankara'daki "Taceddin Dergahı'nda" yazmıştır. Bu sürece tanık olan oğlu babasının milli marşı yazarken büyük ıstıraplar çektiğini, günlerce uyumadığını anılarını derlediği kitapta anlatmıştır.

6. Hicret sırasında Peygamber Efendimiz (S.A.V) ve yakın dostu Hz.Ebubekir ir mağaraya sığınırlar. Ebubekir, korkuya kapılır. Yakalanacaklarından tereddüte düşer. Peygamber Efendimiz, onun bu haline görünce, şöyle der: "Korkma ya Ebubekir. Allah bizimledir". Binlerce kişilik Ebu Cehil ordusuna karşı yalnızca iki kişi olan Peygamber Efendimiz ve dostu Ebubekir, her şeye rağmen Allah'a sığınmış ve korku yerine O'na güvenmişlerdir. İşte Milli Şairimiz Mehmet Akif, bunu düşünerek şiirine "Korkma!" diye başlar.

7. İstiklal Marşı yaklaşık 571 hece ve 1453 harften oluşuyor.

8. Mehmet Akif miladi 1873, hicri 1290 yılında doğmuştur. Babası Tahir Efendi 1290 yılında doğan oğluna ebcet hesabına göre 1290 eden kelime "Ragîf"i isim olarak koymuştur. Fakat insanlar Ragîf adını yanlış telaffuz zannederek kendisini "Akif" diye çağırmışlardır.

9. Milli marşımızın bestecisi Osman Zeki Üngör, Osmanlı sarayında ilk Türk kemancısı olarak yetiştirilmiş olan müzisyendir. Birçok klasik batı müziği bestecisinin keman konçertolarını Türkiye'de çalan ilk Türk kemancıdır.

10. Yarışma seçici kurulu tarafından Osman Zeki Bey'in eseri beşinci sırada seçilmiştir. Ali Rıfat Bey’in alaturka usuldeki bestesi birinci seçilmiştir.

11. Ancak 1930 yılında Maarif Bakanlığı'nın resmi kurumlara gönderdiği bir genelge ile uygulamada değişiklik yapılmış ve o güne kadar Ali Rıfat Bey'in bestesi ile seslendirilen güfte, Osman Zeki Bey’in batı tarzı bestesi ile seslendirilmeye başlanmış ve devletin resmi marşı haline gelmiştir.

12. Marşın armonilenmesini Edgar Manas, bando düzenlemesini İhsan Servet Künçer yaptı

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
27 Aralık 2018 12:55
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza