BİLİYOR MUYDUNUZ?

Yüzde 18'lik Tarım Arazisine Sahip Erzurum'da Ne Yetişir?

Yüzde 18lik Tarım Arazisine Sahip Erzurumda Ne Yetişir?
Yüzde 18'lik Tarım Arazisine Sahip Erzurum'da Ne Yetişir?

Erzurum'da Ne Yetişir?


Erzurum tarımında hayvancılık tarla ürünlerinden önce gelir.
 

İklim çok sert olduğu için yetişen ürünler sayılıdır. Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir.

Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir. Meyve olarak, elma, armut, erik, vişne, kiraz, ceviz, ayva, kayısı ve kızılcık yetişir.

Erzurum ve Pasinler ovasında sulama tesisleri yapılmıştır. Sulu tarım ile verim artmıştır.

Tarım sektörü ekonomik, sosyal, politik ve teknik yönleriyle diğer sektörlerden farklı özellikleri olan ve vazgeçilmez öneme sahip bir sektördür.

Tarım ürünlerinin temel ihtiyaç maddeleri oluşu, bu ürünlere stratejik bir önem kazandırmıştır. Bütün ülkeler tarımsal ürünlerde; özellikle, tahıl, şeker, süt, et ve bitkisel yağ gibi temel tarımsal ürünlerde kendi kendine yeterli olma çabası içerisindedir ve tarım politikaları bu hedef doğrultusundadır.


Türkiye genelinde tanınmış Erzurum'da üretilen tarımsal ürünler.

Erzurumda yetişen/üretilen İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Karnavaz ve Tortum pekmezi, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.


Erzurum geniş çayır ve mera alanları ile hayvancılık şehridir.

Erzurum bulunduğu coğrafya, iklim özellikleri, geniş çayır ve mera alanları ile hayvancılık şehridir. Bununla beraber ilin genelinde hububat, baklagil ve yem bitkileri üretilebilmektedir. Mikrokılima iklim özelliklerine sahip ilçelerinde (Kuzey ilçeler) narenciye, zeytin ve tropikal meyveler hariç ülkemizde yetiştirilen hemen her meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Aynı ilçelerde sera içerisinde ve açık alanlarda hibrit tohum kullanılarak, yine açık alanlarda hibrit ve normal tohum kullanılarak sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Erzurum ili Türkiye'nin en yüksek ve en soğuk illerinden biridir. Sert kara iklimi hüküm sürer. Kışlar çok soğuk ve karlı, yazlar çok sıcak ve kurak geçer. Senenin 150 günü karla örtülüdür. Yağış miktarı 460 mm'dir. Eriyen karlar akarsuları besler.


Erzurum'da tarımsal arazinin toplam yüzölçüme oranı %18'dir.

Erzurum ilkbaharda yemyeşil, kışın beyaz, yaz ve sonbaharda sapsarı (bozkır) görünümündedir. Orman ve fundalıklar yüzölçümün % 9'udur. 1900-2000 m yükseklikte sarıçam ve meşe ağaçlarından ibârettir. Çayır ve mer'aları arâzinin % 68'ini kaplarken, ekili ve dikili arâzi % 18'dir. Ormanlar kuzeydeki dağların güneye bakan yamaçlarındadır.


Erzurum'da Yetiştirilen Önemli Tarım Ürünler!

buğday,
arpa,
çavdar,
fiğ (hayvan yemi),
mercimek,
pancar,
ayçiçeği,
korunga,
elma,
armut,
erik,
vişne,
kiraz,
ceviz,
ayva,
kayısı,
kızılcık...

Kaynak: www.tarimvadisi.com

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
29 Eylül 2021 10:10
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza