ŞEHR-İ ERZURUM

Erzurum ve Çevresinde Yaşamış ve Yaşayan 5 Etnik Grup!

Erzurum ve Çevresinde Yaşamış ve Yaşayan 5 Etnik Grup!
Erzurum ve Çevresinde Yaşamış ve Yaşayan 5 Etnik Grup!

1071'den Beri Türk Yurdu Erzurum!

Milattan önce 11. yüzyıla kadar uzanan kadim şehir Erzurum'da yaşayan etnik grupları merak ediyor musunuz?

Milattan önce 11. yüzyılda Azzi-Hayaşa Krallığı ile günümüze kadar bir çok medeniyetin yaşam sürdüğü Erzurum, 1071 yılında Alparslanın komutanlarından Ebulkasım'ın Erzurum ve yöresini fethederek Saltuklular beyliğini kurmuştur. Sonrasında Türk yurdu olan Erzurum'da yapılan araştırmalara göre 5 etnik grup yaşamıştır.

1. Kurmançlar

Kurmançlar veya Kurmanclar, Kürtçenin Kurmançça lehçesini konuşan Kürtlere denir.

2. Çerkesler

Çerkesler veya Çerkezler, Adığeler, Adıgeler, Adigeler, Kuzey Kafkasya'da, tarihi Çerkesya'da (Çerkezistan), bugün ise Rusya Federasyonu'na bağlı Adıgey, Karaçay-Çerkes ve Kabardey-Balkar cumhuriyetleri ile Çerkesçeyi konuşan yerliler ile Çerkes Sürgünü'nde Çarlık Rusyası döneminde Kafkasya'dan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına sürülen ve bugün Türkiye, Ürdün, Suriye ve Filistin gibi ülkelerde yaşayan Kuzey Kafkas halkı.

3. Zazalar

Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesinin İran dillerine ait Zazacayı konuşan ve Türkiye'nin çoğunlukla Tunceli, Elâzığ ve Bingöl yöresinde yaşayan İranî bir halktır.

4. Hemşinliler

Hemşinliler, çıkış noktası Türkiye'nin Rize ve Artvin illeri olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan Ermeni kökenli halktır. Hemşinli tanımı Hemşin'de yaşayanları değil kendine ait ortak bir kültürü, dili olan topluluğu ifade etmektedir. Hemşinlilerin önemli bir kısmı bugün Türkiye'nin büyük şehirlerine ve Rusya, Gürcistan, Ermenistan gibi başka ülkelere dağılmış durumdadır. Bunun siyasi, ekonomik ve dini pek çok nedeni bulunmaktadır. Hemşinlilerin çoğunluğunun mensup olduğu din İslam olup, bu özellikleriyle diğer Ermenilerden ayrılırlar.

5. Poşalar

Lomlar veya Poşalar, Ermenistan, Gürcistan, Türkiye ve az da olsa Azerbaycan'da belli bölgelere dağılmış olan Hint-Aryan dilleri'nde ve içinde yoğun Ermenice kelimelerin de bulunduğu Lomca (Lomavren) dilini konuşan 11. yüzyıl'da Hindistan'dan ayrılmış ve batıya doğru göç etmiş günümüzde Domlar, Dombalar ve Rom gibi gruplarla beraber çağdaş Roman halklarının etnolojik yapısını oluşturan Proto-Roman bir etnik grup.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
19 Ocak 2019 17:18
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza