ŞEHRİ KEŞFET

6000 Yıllık Tarihi Şehir Erzurum'u Keşfet!

6000 Yıllık Tarihi Şehir Erzurumu Keşfet!
6000 Yıllık Tarihi Şehir Erzurum'u Keşfet!

Tarih Kokan Şehrin Turizm Değerleri Neler?

Bölgenin İktisadi ve Siyasi Merkezi Erzurum'da Turizm Değerleri!


Erzurum, Doğu Anadolu’da Palandöken Dağları’nın eteğine kurulmuş, doğal güzellikleriyle bir ovanın kenarında yer almaktadır. İlin burada kurulmuş olması tesadüfi değildir.

6000 yıllık tarihi boyunca şehir; bölgesel, iktisadi ve siyasi merkez olmuştur. Persler, Romalılar, Bizanslılar, İlhanlılar, Saltuklular, Selçuklular ve Osmanlılar gibi dünyanın en önemli medeniyetlerine ait önemli eserleri barındıran Erzurum, kültürel değerleri, kayak tesisleri, doğal güzellikleri, yöresel ev yapımı ürünleri, kaplıcaları, doğa sporlarına elverişli coğrafi özellikleri ve doğal güzellikleri ile gezilip görülmeye değer, Türkiye’nin bakir turizm cennetidir.

Önemli turizm merkezleri arasında yer alan Erzurum’un turizm değerleri


1. Erzurum Kış Turizmi

Doğayı, kayağı, kışı sevenler; Palandöken’de yaşanmamış bir kış keyfi sizi bekliyor.

Erzurum Kış Turizmi

Erzurum, coğrafi özellikleri, 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli yapısı, kar kalitesi, uzun pistleri ve tesisleriyle dünyanın sayılı kış turizm merkezlerinden biridir. Şehir merkezinin güneyinde 70 km uzunluğunda ve 25 km genişliğinde bir alanı kaplayan Palandöken Dağları, 1993 yılında Kış Turizm Merkezi ilan edildi.


2. Erzurum Kültür ve Kreatif Turizm

Keşfetmeyi seven, tarih ve kültür meraklıları; Anadolu’nun kapısı sizi bekliyor. Tarih ve kültürün sırları bu platoda.

Erzurum Kültür ve Kreatif Turizm

Palandöken Dağları’nın eteğinde kurulan Erzurum, 6000 yıllık tarihi boyunca bölgenin ekonomik ve siyasi merkezi olmuştur. Anadolu’daki en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Erzurum’da Persler, Romalılar, Bizanslılar, İlhanlılar, Saltuklular, Selçuklular ve Osmanlılar’a ait çok sayıda kalıntı günümüze ulaşmayı başarmıştır. Erzurum Kalesi, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler, Yakutiye Medresesi, Taşhan, Erzurum Tabyaları, Ulu Camii ve bir çok tarihi camiler, medreseler, kümbetler, çeşmeler, hanlar, hamamlar, çarşılar, köprüler, bedestenler, müzeler, ören yerleri… Erzurum, tarihi eserlerinin yanı sıra, geleneksel halk oyunları, üretimi devam eden el sanatları ve yöresel lezzetleri ile de dikkat çekmektedir.


3. Erzurum Termal ve Sağlık Turizmi

Şifalı termal suları, sağlık tesisleri, son teknoloji hastaneleri ve konforlu havasıyla Erzurum, sağlık ve zindelik sunuyor.

Erzurum Termal ve Sağlık Turizmi

Termal turizm tesisleri ve hastaneleri ile Erzurum, Türkiye’nin en önemli sağlık merkezlerinden biridir. Bütün dallarda hizmet veren çok sayıda hastanenin bulunduğu Erzurum’da, sağlık kurumları teknolojik donanım ve nitelikli personel bakımından oldukça güçlüdür. Erzurum, sahip olduğu kaplıcalarıyla da bölgenin en önemli termal turizm merkezlerinden biridir. Pasinler, Ilıca ve Köprüköy’de bulunan kaplıcalar, pek çok hastalık için şifa kaynağıdır. Kaplıca suları debi, sıcaklık, fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından oldukça üstün özellikler taşımaktadır.


4. Erzurum'da Eko-Agro ve Aktif Turizm

Doğaya, kültüre saygılı; macerayı ve keşfetmeyi seven ekoturistler; Erzurum sizi bekliyor.

Erzurum'da Eko-Agro ve Aktif Turizm

Erzurum, doğaya dayalı turizm konusunda keşfedilmemiş bir cennet köşesidir. Derin vadileri, zengin kuş ve kelebek türleri, boz ayıdan vaşağa yaban hayatı, endemik türler içeren rengârenk florası, birbiri ardına sıralanmış dağları, buzul gölleri, peri bacaları, coşkun nehirleri ve şelaleleri ile görsel bir şölene hazır mısınız? Geleneksel tarım ve hayvancılığın sürdüğü yaylaları, köyleri, sizi tarihte yolculuğa çıkaran yöresel dokusu, köy mimarisi, ev usulü hazırlanmış doğal ürünleri, yemeklikleri…


5. Erzurum Spor Turizmi

Macerayı, doğayı ve sporu sevenler; Erzurum’un adrenalin dolu derin vadileri sizi bekliyor.

Erzurum Spor Turizmi

Coğrafyasının yüzde 64’ünü dağların oluşturduğu Erzurum, 3000 metreyi aşan yükseltileri, vadileri, nehirleri, gölleri, jeolojik oluşumları, sarp kayalıkları, sıradağları ve yaylalarıyla çok sayıda doğa sporu için elverişli şartlara sahiptir. Erzurum, doğa yürüyüşü, dağcılık, dağ bisikleti, jeep safari, rafting, kano, olta balıkçılığı, avcılık ve yamaç paraşütü gibi birçok aktivite için eşsiz bir potansiyele sahiptir. Bölge, ilginç peyzaj formları ile de doğa sporcularına bir görsel şölen sunmaktadır. Doğa sporlarının yanı sıra kış sporları (buz pateni, curling, kayakla atlama, kızak, kayak, buz hokeyi vb.) ve yüksek irtifa spor merkezi ile spor severlerin gözde mekanları arasında yer alıyor.


6. Erzurum İnanç Turizmi

Manevi havası, Manevi Sultanları, yaşanmışlıkları sizlerin de gönlünüze dokunacak.

Erzurum İnanç Turizmi

Erzurum'da, halk arasında "baba", "yatır" şeklinde isimlendirilen bazen tek, bazen de grup halinde mezarlardan oluşan ve "türbe" denilen çok sayıda yapı bulunmaktadır. Halkın büyük ilgi gösterdiği bu yerler, mimari olarak ön planda olmasa da inanç kültürü ve turizminin gelişimine önemli katkılarda bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilinenler: Abdurrahman Gazi Hz. Türbesi, Emir Şeyh Hz. Türbesi, Ebu İshak Hz. Türbesi, Ali Baba Türbesi, Ane Hatun Türbesi, Mahmut Paşa Türbesi, Pir Ali Baba Hz. Türbesi, Habib Baba Hz. Türbesi, Derviş Ağa Hz. Türbesi, Yunus Emre Hz. Türbesi, Alvarlı Efe Hz. Türbesi, Çöğenderli Hacı Salih Efendi Türbesi.

Kaynak: Erzurum Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
4 Aralık 2021 10:44
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}