SEKTÖREL HABERLER

Çikolatayı İlk Kez Erzurumlularla Tanıştıran Şekerci Osman

Çikolatayı İlk Kez Erzurumlularla Tanıştıran Şekerci Osman
Çikolatayı İlk Kez Erzurumlularla Tanıştıran Şekerci Osman


1957'den beri Erzurum'un Sevilen Tadı Şekerci Osman


Zeynep Cangir'in haberine göre Şekerci Osman 3 kuşaktan beri Erzurum'da hizmet veriyor. 1957'de kurulan ve hizmetlerini aksatmayan Şekerci Osman Erzurum'a Trabzon'dan göç eden bir ailenin işletmesi.

Aslen Trabzonlu olan ailenin Erzurum'a gelme hikayesi 1917'de başlar. Bu dönemlerde Rus ve Ermeni işgali altında olan Erzurum halkına destek olmak ve yardım etmek amacıyla gelen aile, işgallerin son bulmasıyla Erzurum'a yerleşti.


Erzurum Türkiye'nin Sayılı Büyük Şehirlerinden...

Ailenin burada kalmasında ki önemli etkenlerden biri ise, Erzurum'un o dönemlerde Türkiye'nin sayılı büyük şehirlerinden olması ve ticarete elverişli ortamı etkili olmuştur. Böylelikle ailenin büyüğü olan Mecid İş 1957'de Şekerci Osman'ı kurarak şekerciliği ilk olarak Erzurum'a getiren kişi oldu. Geçimini böylelikle sağlamaya başlayan Mecid İş'in önceleri sadece bir şekerci dükkanı olan işletmesi şimdilerde yurt dışına şeker ve çikolata ihraç eden fabrikalarla çalışmaya başladı. Yurt dışına ihraç edilen şeker ve çikolataların içeriğine ve standartlarına da işletme sahibi olan yani ailenin kendisi karar veriyor.

İşletme kurulduğu dönemlerde, sadece şeker üretip satıyordu. Bunun sebebini ise; o dönmelerde çikolatanın halk arasında çok bilinen bir tat olmamasına bağlıyorlar. Halk o dönemlerde çikolataya henüz yeni yeni alışmaktaydı ve genelde zengin kesimin tükkettiği bir ürün olarak görülüyordu. Şekerciliği ve çikolatayı ilk kez Erzurum'la tanıştırdıklarını belirten ailenin gelini; "çikolataya olan talep azdı, bu nedenle sadece şeker üretiliyordu. şeker alışılmış bilindik ve sevilen bir tattı, zamanla işi geliştirerek çikolata üretmeye başladık." diye belirtti. Halk tarafından sevilen bir marka ve tat olan Şekerci Osman'ın ününü Erzurum'da bilmeyen yok, öyle ki kız isteme merasimlerinde, bayramlarda, mevlitlerde ve cenaze törenlerinde dahi şeker ve çikolata alınacak ilk yer olarak akıllara Şekerci Osman geliyor.

Haber: Zeynep Cangir, haberin devamını okumak için tıklayınız.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
23 Nisan 2017 13:08
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza