TARİHİ YAPILAR

'Gezilip Sefa Bulunulacak Yeşil Yer' Erzurum Yusuf Ziya Paşa Köşkü!

Gezilip Sefa Bulunulacak Yeşil Yer Erzurum Yusuf Ziya Paşa Köşkü!
'Gezilip Sefa Bulunulacak Yeşil Yer' Erzurum Yusuf Ziya Paşa Köşkü!

Yusuf Ziya Paşa Köşkü (Nüzhet-ül Hazra)

Köşk Mahallesi'nde, Köşk Bahçesi'nin güneyinde bulunan yapı, 1795-1798 yılları arasında Erzurum Vali­liği görevinde bulunan Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Erzurum Yusuf Ziya Paşa Köşkü

Köşk, 1821-1824 yılları arasında Mehmet Emin Rauf Paşa, 1921 yılında Belediye Başkanı Edip Somunoğlu ve 1986 yılında belediye tarafından onarılmış­tır. Yapı, tarihi kaynaklarda "gezilip sefa bulunulacak yeşil yer" anlamına gelen Nüzhet-ül Hazra'nın, "yeşil cennet" anlamına gelen Ravzat-ül Hazra bahçesinde inşa edilmiştir. 1892 tarihli Erzurum Salnamesinde, bahçesinde büyük bir havuzun varlığından bahsedil­mektedir.

Erzurum Yusuf Ziya Paşa Köşkü

Dikdörtgen planlı ve iki katlı olarak inşa edilmiş yapının zemininde geniş bir salon, üstünde ise ortadaki salon etrafındaki birer odadan oluşmaktadır.

Erzurum Yusuf Ziya Paşa Köşkü

Yapı, kiremit kaplı kırma çatı ile örtülüdür. Dışa taşıntı yapan ahşap saçak kısmı, on altı ahşap konsolla desteklenmektedir. Konsollar, beden duvarlarının yarısı hizasına kadar inmektedir. Çatının üzerinde ise kare planlı ve üçgen alınlıklı bir güvercin evine yer verilmiştir.

Erzurum Yusuf Ziya Paşa Köşkü

Köşkün batıdaki düz atkı taşlı giriş kapısından, zemin katın avlusuna ulaşılmaktadır. Salon, ortadaki dört ahşap sütun tarafından taşınan ahşap bir tavan ile örtülüdür. Ahşap ayaklardan ikisi, barok özellikli olup, iyon tarzı başlıklara sahiptirler.

Erzurum Yusuf Ziya Paşa Köşkü

Yapının üst katına ulaşım, güney cephedeki genişçe sivri kemer üzerine yerleştirilen karşılıklı iki merdivenle sağlanmaktadır. Ortadaki avlunun doğu ve ba­tısında düz ahşap örtülü iki oda bulunmaktadır. Salon kısmı ahşap bir tavanla örtülmüş ve on kollu bir yıldız motifi ile tezyin edilmiştir. Salonun doğu duvarı balkona açılmaktadır. Balkon ahşap desteklerle taşınmaktadır.

Kapak Fotoğrafı Ömer Akpınar

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
13 Ekim 2018 13:03
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}