ŞEHR-İ ERZURUM

Yedi Haftalar Geleneğiyle "Erzurum Çarşı Pazar"dı!..

Yedi Haftalar Geleneğiyle 'Erzurum Çarşı Pazar'dı!..
Yedi Haftalar Geleneğiyle "Erzurum Çarşı Pazar"dı!..

Eskiden Erzurum esnafının umudu, Erzurum ticaretinin önemli faaliyetlerinden yedi haftalar geleneği maalesef yok olup gidiyor...

Eski zamanlarda özellikle Ekim aylarında kış başlamadan önce insanlar kışlık ihtiyaçlarını gördükleri, çarşı ve pazarların son derece hareketli olduğu zaman dilimlerine yedi haftalar denilirdi. Zamanla imkanların gelişmesi ve teknoloji bu geleneğin yok olmasına neden oldu.

Köyler, ilçeler hatta çevre illerin katılımıyla "Erzurum Çarşı Pazar"

Eskiden 7 haftalar denen zamanlarda esnaf çok güzel iş yapardı, iyi bir para kazanırdı. Bu sayede kışı da rahatlıkla geçirirdi. Köylünün hasılatı bittiği zaman yani, Eylül sonunda biter, Ekim'e doğru da 7 haftalar başlardı. 7 hafta bütün çevre iller, ilçeler, köyler merkeze gelirdi. Vatandaş kış erzağını, yiyim, erzak ihtiyacını, yakacağını her ihtiyacını karşılardı. Bu 7 haftadan Erzurum esnafı çok iyi bir şekilde faydalanırdı.

Erzurum Yedi Haftalar Geleneği

Ekonomisi büyük oranda tarım ve hayvancılığa dayanan Erzurum'da esnafın umutla beklediği yedi haftalar ticaretin en yoğun olduğu zamanlardı. Kışın sert ve uzun geçmesi nedeniyle insanlar gıda, yakacak, giyim gibi ihtiyaçlarını bu dönemlerde gideriyorlardı.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
13 Ekim 2018 10:14
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza