SEKTÖREL HABERLER

Erzurum'un Bir Kahve Markası Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Erzurumun Bir Kahve Markası Olduğunu Biliyor Muydunuz?
Erzurum'un Bir Kahve Markası Olduğunu Biliyor Muydunuz?


Yemen ve Birezilya'da Üretilen Türk Kahvesine Erzurum Markası
 

Anadolu'nun Tarih ve Kültür Şehri Erzurum'da Türk Kahvesi, 'Kahve Şehr-i' İle Markalaşıyor!
 

Dünya genelinde her bir ürün gelişiyor veya gelişime ayak uydurmak zorunda kalıyor. Peki, "‘Türk Kahvesi’ nereye gidiyor?" bu soru Erzurum'da cevap buluyor. Dadaşlar diyarında genç girişimci, Yemen ve Birezilya’da üretilip ‘Türk Kahvesi’ olarak ün salan kahve sektörüne el atmış durumda...

Erzurum Portalı olarak kırk yıl hatırı olan kahve sektörüne, ‘Kahve Şehr-i’ markası ile giriş yapan ve bu bağlamda çalışmalar yürüten genç girişimci Ahmet Demir’e misafir oluyoruz.

Kahve Şehr-i Erzurum

Kaybolan Kahve Kültürü…

Yaklaşık 4 yıldır kahve ticareti yaptığını öğrendiğimiz Demir, ‘Kahve işlemek bizim mesleğimiz oldu’ diyor. ‘Neden?’ diye sorduğumuzda, ilk ifadesi ile kahvenin bir emtia olduğunu ifade ediyor. Yanı sıra ticari geçmişe sahip olduğunu anlatıyor. Ayrıca, kaybolan kahve kültürü ve Türk mirasına sahip çıkmak istediğini söylüyor.

Dede ve Ninelerden Sonra Kahve Kültürü Yok Olmuş…

Bu çerçevede yola çıkan Demir, kahveyi markalaştırmak ve sektör haline getirmeyi hedefine koymuş. İşin içine girdikçe, büyüklüğünün karşısına çıktığını dile getiren kahve üreticisi Demir, araştırmalarında aile büyüklerinin de ciddi kahve tüketicileri olduğunun karşısına çıktığını, yeni neslin kahveden uzaklaşıp üçü bir aradalara yöneldiğini belirtiyor.

17 Farklı Kahve Türü Üretiyor…

17 farklı kahve türü ile piyasada yer aldıklarını paylaşan Demir, yavaş yavaş yurt dışı pazarlarına açılmaya başladıklarını, “Türkiye kahvesini buldu sloganı ile her şehirde ve her markette insanlara ulaşmak istiyoruz” ifadesini kullanıyor.

İşletmeye Gelen Misafire Kahve İkramı…

Kahve ticaretine karar verip belirlediği program üzerine hareket ettiğini kaydeden Demir, üretim aşamasının ardından markalarını duyurma üzerine çalıştıklarını işletmelerine gelen misafirlerine kahvelerinden tattırdıklarını vurguluyor.

Kahve Şehr-i Erzurum

Kahve Kültürü Yeniden Oluşuyor…

Erzurum’da kahve kültürünün ne düzeyde olduğunu öğrenmek istiyoruz. Demir, ilk işe koyulduklarında, yok denecek kadar az olan kahve kültürünün yeniden yeşerdiğini anlatıyor. Ailesinin dahi ‘Nereden çıkarttın kahve işini’ dediklerini ve toplumun yeni fikirlere destek olmadığını aktarıyor.

Kahve Sağlık Deposu…

Kahvenin kırk yıl hatırdan öteye geçemediğine atıfta bulunan Demir, “Kahve bir keyif olarak bilinmiş. Örneğin kahvenin sağlık açısından içinde bin bir çeşit değeri barındırdığını bilemiyoruz. 2 veya 3 fincan kahve ile kalbin korunduğunu, metabolizmanın hızlandığını, insanın zayıfladığını, şeker hastalarına çok iyi geldiğini, besin değeri olarak magnezyum, D vitamini, C vitamini gibi bütün değerlerin olduğunu bilmiyoruz” ifadelerine yer veriyor.

Kahve Şehr-i Erzurum

‘Kahve Erzurum’dan Gelir’ Dedirtmek İstiyor…

Osmanlı döneminde kahvenin değerinin bilindiğini hatırlatan genç işletmeci, ‘Kahve Yemen’den gelir’ diye yıllarca Türkü yazıldığını sözlerine ekliyor. Türkiye’de kahve yetişmemesine rağmen, batıda, kahvenin yetiştiği Birezilya’da, ‘Türk kahvesi’ olarak bilindiğine dikkat çekiyor. Artık ‘Kahve Şehr-i’ markası ile ‘Kahve Erzurum’dan gelir’ dedirtmek istediklerini belirtiyor.

Çay İçer Misin? Yerine Kahve İçer Misin?

Hedeflerinden birinin ise eşine, dostuna, müşterisine, ‘Çay içer misin? diyen, Erzurum’da ‘Bir kahve içer misin?’ dedirtmek olduğunun altını çiziyor. Bununda araştırmalarına göre kabul gördüğünün memnuniyetini yaşadıklarını söylüyor.

Kahve Şehr-i Erzurum

Kahve Petrolden Sonra Geliyor…

Kahvemiz Yemen’den gelemiyor! Neden Mi? Demir’e soruyoruz. Cevap, Dünya genelinde, kahvenin borsasının dahi kurulduğunu, petrolden sonra 2. sırada yer aldığını ve içecekte sudan sonra kahvenin geldiğini öğreniyoruz. Yani batılının bu ticareti de elimizden aldığını konuşuyoruz.

2 Tür Kahve Var…

Kahvenin 2 türü olduğundan hatırlatan Demir, Arabica, kahvenin yüksek yerlerde yetiştiğini, aromasının çok tatlı olduğunu ve Türk kahvesinin bundan yapıldığını paylaşıyor. Robusta denilen kahve çekirdeğinin ise ovalarda yetiştiğini ve bu çekirdekten filtre kahvesi yapıldığını aktarıyor.

Son olarak 'Türkiye Kahvesini Buldu' sloganı ile kaybolan kahve kültürünün kapılarını yeniden aralayan Kahve Şehr-i, işini sevmekten öte, işini yaşama dönüştüren, her ürününe, yudum yudum tutku ekliyor ve tadına doyamadığınız lezzetin hikayesini yeniden yazıyor.

Hedefleri ise şehirlerin en iddialı kahvesini, 'Her Şehirde,Her Markette' sizlere ulaştırmak.

Kahve Şehr-i Nerede?

Lalapaşa, Menderes Cd. No:5, 25100 Yakutiye / Erzurum

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
23 Şubat 2020 20:11
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza