BİLİYOR MUYDUNUZ?

Taşhan'ın Dikkat Çekenleri!

Taşhanın Dikkat Çekenleri!
Taşhan'ın Dikkat Çekenleri!

Zamanının Kervansarayı, Günümüzün Alış Veriş Merkezi

Erzurum, Rüstem Paşa Kervansarayı, günümüzün alış veriş merkezi, 'Taşhan' bir diğer adı ile Tespihçiler Çarşısı'nın özellikleri farklılıkları ile ilgi çekiyor. Bunların başında tarihi yapının mimari yapısı geliyor.

Dadaşlar diyarı Erzurum'un, Yakutiye ilçe sınırlarında yer alan, Rüstem Paşa Bedesteni, 'Taşhan' Osmanlı İmparatorluğu döneminde, konak, barınak, ahır ve alışveriş merkezi özellikleri ile ön plana çıkmış. Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1535 yılında yaptırılan Taşhan'ın bir başka özelliği ise Osmanlı kervansaray mimarisinin şaheser örneklerinden biri olması olarak gözüküyor.

Akıncı Karakolu Olarak Kullanılmış...

Edindindiğimiz bilgilerde, tarihi yapının batıya bakan beşik tonozlu giriş kapısı üzerindeki kitabesinde, Erzurum'un serhat şehri olması ile buraya "ribat" denildiği bildiriliyor. Ribatlar, sınırları korumak amacıyla içerisinde 50 civarında akıncı birliğinin bulunduğu bir çeşit ileri karakol binaları olarak kullanılmış. Dikdörtgen bir avlu ile kesme taştan yapılmış, revakların arkasına sıralanmış 31 odadan oluşan iki katlı yapıya 4 dış 2 iç kapıdan giriliyor.

Yakın Tarihte Hapis Hane ve Trafo Merkezi Olmuş...

İlk dönemlerinde, yolcuların her tür ihtiyaçlarının karşılandığı Taşhan'da, mescit, dinlenme yeri, imarethane, bezirgân işyerleri ve binek hayvanlarının bağlandığı alanlar bulunuyormuş. Yakın tarihimizde hapis hane olarak kullanılan tarihi yapı ayrıca şehrin elektrik ihtiyacının karşılandığı trafo merkezi olarak da kullanılmış.

70'li Yıllardan İtibaren Tespihçiler Çarşısı...

1970'li yılar sonrası 'Tespihçiler Çarşısı' olarak kullanıla gelen Rüstem Paşa Kervansarayı ile Oltu taşından yapılmış, tespih, yüzük, gerdanlık ve bir çok hediyelik eşya yerli ve yabancı ziyaretçilere satılıyor.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
7 Mayıs 2018 08:55
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza