SEKTÖREL HABERLER

Kışın Üşümeye Son! Sıkıldın Mı? Altın Gibi Bozdur!

Kışın Üşümeye Son! Sıkıldın Mı? Altın Gibi Bozdur!
Kışın Üşümeye Son! Sıkıldın Mı? Altın Gibi Bozdur!

Dadaşlar Soğuga Çözümü Bulmuş!

Erzurum denilince akla gelen ilk şey 'Soğuk' oluyor. Dadaşlar soğuğa çözümü, 'Tiftik' ile bulmuş. Altın değerinde olan 'Tiftik' ürünlerinden, sıkıldıklarında ise bozduruyorlar.

Sonbaharın son günlerini yaşadığımız, Kasım ayının ilk haftasında, Erzurum'da kış hazırlıkları farklı alanlarda kendini gösteriyor. Şehirde vatandaşlar, soğuk havalarda üşüyüp hastalanmamak için giysilerine ayrı bir önem gösteriyor.

Tiftik Erzurum

Tiftik Neden Üretiliyor?

Bu giysiler arasında 'Tiftik' yününden örülenler ise özellikle tercih ediliyor. Keçi'nin veya yavrulama döneminde, vücut ısısını korumak için hayvanın oluşturduğu tüyler toplanıp, el emeği ile örülüp, eldiven, çorap, atkı, papak ve ehram şeklini alıyor. Ürünler sağlık açısından ise ayrı bir öneme sahipler.

Tiftik Erzurum

Romatizma Hastalığına Bire Bir...

Erzurum Portalı olarak kış aylarının yaklaştığı bugünlerde, söyleşimizi, 60 yıllık geçmişi ile dadaşların kış aylarında uğrak yeri olan, Gürcükapı semtinde ki yerinde, Resul Solak ile yapıyoruz. Kış ayları yaklaştığında müşterilerinin arttığını anlatan Solak, romatizma hastalığı olan müşterilerinden bahsediyor. Bunlara, 'Tiftik' çorap ve dizlik verdiklerini söylüyor.

Tiftik Erzurum

El Üşümeleri, Yüz Felci, Sinüzit ve Migrene Son...

Sağlık açısından kış aylarında, 'Tiftik' yününden yapılan ürünleri, uzmanlarında tavsiye ettiğine değinen Solak, "Elleri üşüyen, yüz felci, sinüzit ve migren rahatsızlığı yaşayan müşterilerimiz oluyor. Bunlara 'Tiftik' yününden örülen, eldiven, papak ve atkılarımızı veriyoruz. Yurt dışından müşterilerimiz oluyor. Sibirya'ya ürün gönderiyoruz" diyor.

Tiftik Erzurum

Köylüler Örüyor...

Tiftik ürünlerin, nasıl üretildiklerini merak ediyoruz! Solak, köylü vatandaşların el emeği ve göz nuru döküp ördüklerini aktarıyor. Babasının söylemlerini dile getiren Solak, "Babamdan duymuşuz. Binlerce Tiftik ürünlerini köylü getirip satarmış. O tarihlerde bayağı bir satış yeri varmış. Günümüzde biz varız" diye konuşuyor.

Tiftik Erzurum

Ürününe Göre Fiyat Değişiyor...

Fiyatlarını merak ediyoruz. Orijinal, 'Tiftik' olan ürünlerin fiyatlarının farklı olduğunu ifade ediyor. Papak fiyatlarının 350 TL'ye, atkıların 800 TL'ye, eldivenlerin 250 TL'ye, çorapların ise bin 100 TL'ye kadar çıktığını belirtiyor. Solak, günümüzde artık bu ürünleri örenlerin kalmadığından dert yanıyor.

Tiftik Erzurum

Altın Değerinde ve Altın Gibi Bozdurula Biliyor...

Tiftik yününden örülen ürünlerin, kolay kolay yıpranmadığının altını çizen Solak, 'Bu ürünler altın değerindedir. Bakın, rengi altın renginde, vatandaş Tiftik ürünlerini tekrar satma imkânına sahip. Biz alıyoruz" şeklinde konuşuyor.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
7 Kasım 2017 16:31
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza