DIŞARI ÇIK

Erzurum'da Binbir Hatim Programı Diyanet İşleri Başkanı'nın Katılımı İle 18 Ocak'ta Sona Eriyor!

Erzurumda Binbir Hatim Programı Diyanet İşleri Başkanının Katılımı İle 18 Ocakta Sona Eriyor!
Erzurum'da Binbir Hatim Programı Diyanet İşleri Başkanı'nın Katılımı İle 18 Ocak'ta Sona Eriyor!

Erzurum'da Kur'an Bayramı Olarak Bilinen Binbir Hatim Programı 500 Yıllık Bir Gelenek!

Erzurum'da, Pir Ali Baba tarafından başlatılan ve yaklaşık olarak 500 yıllık bir gelenek olan Binbir Hatimlerin okunmasına 18 Ocak 2019 Cuma günü duası yapılarak sona erecek

Bela ve musibetlerden muhafaza için asırlardır Erzurum'da devem eden 1001 hatim geleneği bu yılda gerçekleştirildi. 14 Aralık 2018 tarihinde Ayaz Paşa camiinde başlayan programın, 18 Ocak 2019'da Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş'ın katılımı ile Ulu Camiide duası yapılacaktır.

Pir Ali Baba tarafından 1500'lü yıllarda başlatılan 1001 Hatim programı, birinci dünya savaşı sıralarında kesintiye uğrasa da Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzade zamanında tekrar başlamış olup, günümüze kadar devam etmektedir. Erzurum'un tüm camilerinden hatimlere katılmak mümkün. Merkez olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da sabah namazına müteakip Ayaz Paşa camiinde program icra edildi.

1001 Hatim Programı

Sabah namazının öncesinden başlayan 1001 hatim programı namazın tam vaktinde kılınmasının ardından güneşin doğuşuna kadar devam ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda programın ardından hayırseverler tarafından çorba ikramı yapıldı. 1001 hatim programı 14 Aralık - 18 Ocak tarihleri arasında 5 hafta boyunca devam etti.. Tüm camilerden 1001 hatim programına katılım sağlandı.

25 bin hatim okunması bekleniyor

Asırlardır devam eden bir Erzurum geleneği 1001 hatim, ülkemizin, milletimizin ve Erzurum'umuzun bekası ve geleceği, her türlü tabi afetten korunması ve muhafaza altına alınması için başlatılmış. Geçen yıl 26.192 hatim okunan programda bu yılda on binlerce hatimler okunması bekleniyor.

Pir Ali Baba Kimdir?

Yavuz Sultan Selim zamanında Erzurum ulemasından biri olduğu rivayet edilen Pir Ali Baba Hazretleri'nin türbesi, Dutcu ve Tepeköy köylerinin sınırlarının birleştiği bir tepe (Pir Ali Tepesi) üzerinde bulunmaktadır. Erzurum'un manevi mimarlarından biri olan Pir Ali Baba Hazretleri, aynı zamanda 16. yüzyılda Erzurum'da "1001 Hatim" geleneğini başlatan zattır.

Pir Ali Baba Hazretleri'nin yaklaşık 500 yıl önce başlattığı "1001 Hatim" geleneğini günümüzde Erzurum'da halen devam etmektedir.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
16 Ocak 2019 09:08
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}