ŞEHR-İ ERZURUM

Tarihe Altın Harflerle Yazılan Erzurumluların Kahramanlıkları!

Tarihe Altın Harflerle Yazılan Erzurumluların Kahramanlıkları!
Tarihe Altın Harflerle Yazılan Erzurumluların Kahramanlıkları!

Erzurum Kilidi Mülki İslam'ın, Mevla'ya Emanet Olsun Erzurum!

Anadolu'nun ön sözü Erzurum ve bu bilinç içerisinde yaşayan Erzurumlular... Kahraman Erzurumlular... Canlarını, mallarını, her şeylerini vatan için yeri geldiğinde seve seve vermeye hazır kahraman Dadaşlar... Abdulhamit Han'ın fermanında "Kahraman Erzurumlular" diye başlayan hitabında aynı konuya dikkat çekilmiştir: "Erzurum Düşerse!..."

Öyle ki bunu farkeden Evliya Çelebi "Erzurumlular yaşlısı ve genciyle hepsi yiğit ve gürbüz kimselerdir" demekten kendini alamamıştır...

İşte sizlere derlediğimiz tarihin sayfalarına altın harflerle yazılan Erzurumluların kahramanlık destanlarından sadece bir kaçı...

1. "Evladım Anasız Yaşayabilir Ama Vatansız Yaşayamaz"

93 Harbi sırasında Erzurum'da Aziziye savunmasına katılan, Rus işgaline karşı Erzurum'daki halk direnişinin simgesi hâline gelmiş tarihe altın harflerle yazılan Nenehatun.

2. Türk Ordusu'na 498 Bin Öküz Hediye Veren Şehir

1915 senesinin teşrini evvelinde savaş döneminde Erzurumlular çok zor şartlarda ve yokluk içinde olmalarına rağmen orduya 498 bin öküz hediye eden şehir olarak tarihin not düştüğü kahraman bir şehir olmuştur.

3. "Bu Millet İle Neler Yapılmaz" Sözünü Söylettirecek Kadar Kahraman Erzurumlular...

Atatürk'ün Erzurum ziyaretinde Çukurova'da muhacir olup Erzurum'a dönen Mevlüt Ağa'nın geçim darlığından mı dönüyorsun Erzurum'a sorusu üzerine geçiminin çok iyi olduğunu ancak "son günlerde işittim ki, İstanbul'daki "ırzıkırıklar" bizim Erzurum'u Ermenilere vereceklermiş. Geldim ki göreyim, kimin malını kime veriyorlar?" sözü üzerine tarihe geçen bu sözü söylüyor...

4. Düşmanının Heykelini Dikeceği, Şeref Kılıcı Takdim Edeceği Kadar Kahraman Ve Cesur Erzurumlular...

Edirne müdafii olarak tarihe altın harflerle kazınan Erzurumlu Şükrü Paşa'nın Edirne savunmasındaki başarısından dolayı Almanlar heykelini diktirmiş ve Fransız milleti adına içinde binlerce aydının imzası bulunan altın kitap ve bir şeref kılıcı takdim edilmiştir.

5. Bir Şehrin Kurtuluşuna İmza Atacak Kadar Mücadeleci Erzurumlular...

Erzurumlu Fatma Seher Erden namı diğer Kara Fatma Milli Mücadele döneminde büyük sorumluklar almış, özellikle Bursa'nın kurtuluşuna önemli katkıları olmuştur. Tarihin levhalarına altın harflerle kazılmış kahraman kadınımız İstiklal Madalyası ile taltif edilmiştir.

6. Rusların Anadolu'ya İlerleyişini Kesen Şehir Erzurum...

Ruslar tarihte birkaç kez Anadolu'ya giriş için Doğu'dan saldırıya geçmiş ancak her defasında Erzurumluların büyük kahramanlıkları ile bu ilerleyişler durdurulmuştur. İsimsiz kahramanlar ile...

7. 15 Temmuz Darbe Girişiminin Sonuçsuz Kalmasını Sağlayan Paşa...

Erzurumlu Paşa Zekai Aksakallı 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişimi sırasında Şehit Ömer Halisdemir'e verdiği emir ve darbeye karşı duruşu ile darbe girişiminin sonuçsuz kalmasını sağlamıştır.

7. Yurdun Her Karış Toprağında Erzurumlu Kanı Vardır...

Çanakkale'de, Kars'ta, Yemen'de, Sakarya'da... Afrin'de... Sadece Erzurum'un müdafaasında değil vatanın her karış toprağında en önde olmaktan Erzurumlular gurur duymaktadır. Bunu büyük bir övünç saymaktadır.

Fotoğraf: UTTR

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
6 Şubat 2018 11:40
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza