GÜNCEL

2021 Cemre Tarihleri!

2021 Cemre Tarihleri!
2021 Cemre Tarihleri!

Geçmiş Yıllara Kıyasla Bu Yıl Kışı Hafif Geçiren Erzurumlular Erken Gelmesi Beklenen ilkbaharın Müjdecisi Cemreleri Karşılamaya Hazır! 

Peki Baharın Müjdecisi Cemreler Erzurum'da Ne Zaman Düşecek?

İnsanlarımızın kültürel bir miras olarak edindiği, uzun süreli törelere dayanan halk takviminde yer alan bu mitolojik olay her yıl Şubat ve Mart ayı içerisinde gerçekleşiyor. Birer hafta arayla sırasıyla havaya suya ve toprağa düştüğü kabul edilen cemre soğuk havaları kırılarak ısınmasına neden oluyor.

Cemre Erzurum için en güzel olaylardan birisi

Küresel ısınma ve etkileriyle 2020-2021 kışını, zaman zaman bahar havasında geçiren Erzurumlular şu günlerde ilkbaharın günlerini sayıyor. 

Kış ikliminin çok sert geçtiği ve yaşandığı Erzurum’da bu yıl kara kışlar yaşanmazken, ilkbaharın müjdecisi olarak kabul edilen ve kelime manası kor olan cemrenin ne zaman düşeceği halk tarafından heyecanla bekleniyor.

Erzurum'da Cemre Ne Zaman Düşecek?

Halk takvimine göre şubat ayının içinde cemreler düşer. Cemre “ateş parçası” demektir. İlk olarak havaya düşen cemre ile birlikte havalar ısınmaya başlar,

Birinci Cemre 19-22 Şubat (Havaya)

İkinci Cemre 26-27 Şubat (Suya)

Üçüncü Cemre 5-6 Mart (Toğrağa)

Cemrelerin düşmesiyle hava sıcaklıklarında da artış olur. Bu günlerde güneşli havalarda, topraktan buhar çıktığı görülür.

Cemre Nedir? Cemre Ne Anlama Gelir?

Cemre; Ateş, kor halinde ateş, Şubat ayında azar azar artan sıcaklık, hacıların Mina’da şeytan taşlaması, küçük taş parçası, Arafat’ta hacıların şeytan taşlamaları gibi anlamlara gelmektedir.

Cemrelerin eski takvimlerdeki Arapça karşılığı “Cemre-i ula beheva”, “Cemre-i saniye beab” ve “Cemre-i salise behak” şeklinde yazılırdı. Cemreler kışın soğuk günlerini geride bıraktığımızın müjdecisidir.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
20 Şubat 2021 12:07
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}