ŞEHRİ KEŞFET

Erzurum'da Gezilecek Yerler!

Erzurumda Gezilecek Yerler!
Erzurum'da Gezilecek Yerler!

Erzurum Şehir Merkezini Geziyoruz!

Sema İle Yeryüzünün Buluştuğu Şehir...

Erzurum, son nüfus sayımı ile 760 binleri gördü… Artvin, Rize, Bayburt, Erzincan, Bingöl, Muş, Ağrı ve Kars’ın komşusu Palandöken kartalları, ilkbaharda yemyeşil, kışın bembeyaz, sonbaharda sapsarı tabiatı ile Türkiye’nin sema ile yeryüzünün buluştuğu en yüksek şehri olma özelliğine sahip...

Havuzbaşından kuş bakışı Palandöken’e uzandığımız Erzurum, birçok egemenliğe ev sahipliği yapmış, Cumhuriyet tarihinde ön plana çıkmış ve Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde düzenlenmiş olan Erzurum Kongresi’ni tarihe yazdırmıştır.

Bu kadim şehrin tanıtımı için hazırlanan görüntüler ile tabyalarda dalgalanan ay yıldızlı bayrak ve şehri kuşbakışı görme imkanı elde ederken, şehrin tarihi yerleri sizlerle buluşuyor.

Erzurum’da Nereler Gezilir?

Doğunun en köklü tarih şehri Erzurum’da nereler gezilir sorusuna cevap veren detaylarda ilk olarak karşımıza Yakutiye Medresesi çıkıyor. Medrese, Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Lala Paşa Camisi'nin yanında yer alıyor. İlhanlı hükümdarı Sultan Olcayto döneminde Ga­zan Han ve Bolugan Hatun adına, Hoca Yakut Gazani tarafından 1310 yılında yap­tırılmış.

Ardından şehrin bir başka tarihi değeri Çifte Minareli Medrese sizlerle… İki katlı, dört eyvanlı ve açık bir avludan oluşan medresenin yapılış tarihi 13. yüzyıla dayanıyor. 4. Murat zamanından tophane ve kışla olarak da kullanılan medrese günümüzde de sergilere ev sahipliği yapıyor.

Erzurum Görüntüler Gezilecek Görülecek Yerler

Tarihi Eserler İç İçe!

Erzurum'un en eski ve en büyük camilerinden olan Ulu Cami, Çifte Minareli Medresenin de bulunduğu Tebriz Kapı semtinde, Cumhuriyet Caddesi üzerinde görüntüleri ile sizleri mest edecek... Cami, Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından 1179 yılında yaptırılmış ve Saltuklular'ın "Atabey" isminden dolayı buraya "Atabey Camisi" de denmektedir.

Şimdi, Palandöken dağına sırtını veren Erzurum’un merkezi noktalarından, Çaykara ve Cumhuriyet Caddelerinin kesiştiği nokta Fil Geçti Köprüsündeyiz. Buradan Erzurum denilince akla gelen Oltu taşı teşbih ve takıların satıldığı tarihi çarşı Rüstem Paşa bir diğer adı ile Taşhan veya Oltu Taşı tespihçiler çarşısındayız. Görüntülerde Oltu taşına işleme yapan ustalarımızın dikkatleri yansıyor.

Erzurum Görüntüler Gezilecek Görülecek Yerler

Erzurum Yemek Kültüründe Neler Var?

Sırada yiğidin harman olduğu diyar Erzurum’un yemek kültürünün vazgeçilmezleri var. Doğu kültürü ile iklim koşullarının etkisinin baskın olduğu ve et yemeklerinin ağırlıklı olduğu Erzurum mutfağında ilk akla gelen yemek Cağ Kebabı iştahınızı kabartacak...

Şehrin son yıllarda yurt geneli ve dünya çapında fenomen olmaya aday simalarından ‘Hacının Yağ Akımı’ ile Mustafa Atmaca bölgenin lezzeti ve sağlık kaynağı olması ile dikkat çeken tereyağını İskender’e kendince yaptığı Show ile dökmesi farklı bir detay olarak ortaya çıkıyor. Yanı sıra Türk Mutfağının eşsiz lezztlerini sunan Hünerli Eller 'Hacı Ana' Songül Buzlak sizleri yöre mutfağından su böreği, yaprak sarmalar ve mantılarla ağırlıyor. Ve tabi ki kadayıf dolması et yemeklerinin yanında olmasa olmaz olarak karşımıza çıkıyor.

Görüntülerde, şehrin kültürünün önemli parçalarından Bar, Cirit ve birçok detay kendine hayran bırakacak. Bunun yanında tarihi dokusu ile Erzurum Evleri sizleri geçmişe götürecek.

Erzurum Görüntüler Gezilecek Görülecek Yerler

Erzurum'un Turizm Değerleri!

Yaz turizmninde doğası ve onlarca irili ufaklı göllerinin yanı sıra şelaleleri ile farklı olan bu diyarda, sonbahar ve kış ayrı ayrı güzellikler sunuyor. Kış turizminin gözde mekanı, Palandöken Kayak Merkezi'nin ise dik ve uzun pistleriyle Dünya’da sayılı kayak merkezleri arasında olduğunu hatırlatmak isteriz.

Türkiye’nin en uzun kayak pistlerine sahip olan Palandöken kayak merkezi kar kalitesi ile de birçok kayakçı tarafından tercih edilme sebebi. Bu arada Palandöken Dağı yazın dağcıların en çok tercih edilen adreslerinden biri olduğunu yanı sıra Yüksek İrtifa Kamp merkezinin sporcular tarafından tercih edildiğini aktarmak isteriz.

Erzurum Görüntüler Gezilecek Görülecek Yerler

Erzurum'a Nasıl Gidilir?

Öte yandan, Erzurum İstanbul’a 1440, Ankara’ya 1080 ve İzmir’e yaklaşık 1670 km uzaklıktadır. Erzurum havaalanı Erzurum merkeze 16 km mesafededir.

Bir diğer seçenek ise hem tren yolculuğunda keyif yapıp hem de eşsiz doğayı seyre dalayım veya kayak için Erzurum’a gideyim diyorsanız şanslısınız çünkü Doğu Ekspresi Erzurum’dan geçiyor. Doğu Ekspresi ile yolculuğunuzu uzatıp yolculuk konforunuzu artırabilirsiniz.

Erzurum Görüntüler Gezilecek Görülecek Yerler

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
2 Eylül 2019 17:49
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}