DOĞAL GÜZELLİKLER

Fırat'ın Başlangıcı Erzurum Dumlu Dağından Doğan Karasu Nehri!

Fıratın Başlangıcı Erzurum Dumlu Dağından Doğan Karasu Nehri!
Fırat'ın Başlangıcı Erzurum Dumlu Dağından Doğan Karasu Nehri!

Doğal Güzellikleriyle Eşsiz Erzurum!
 

Erzurum'dan Doğan ve Fırat'ın Başlangıcı Olup Basra Körfezine Kadar Uzanan, Kaynağının Mübarek Bir Su Olduğu Kabul Edilen Karasu Nehri...

Karasu Nehri, Erzurum Dumlu Dağı'ndan doğan, Keban yakınlarında Murat Nehriyle birleşerek, Fırat nehrini oluşturan akarsu. Keban barajına kadar uzunluğu 460 km'dir. Karasu nehrinin havza alanı 22 bin kilometrekaredir.

Karasu Nehri

Karasu Nehri'nin Doğuş Yeri Ve Cennetten İndirildiğine İnanılan Mübarek Su

Dumlu Baba suyu rivayetlere göre cennetten indirilmiş bir sudur. Suyun çıkış noktası bu gün dahi bilinmemektedir. Dumlu Baba suyu Karasu Nehri'nin doğduğu yerdir. Dumlu Baba suyu devamlı olarak akmakta ve sırrını muhafaza etmektedir. Suyun etrafında yer alan gözenekler onun cennetten indirildiğine şahitlik eden önemli tanıklardandır.

Karasu Nehri

Karasu Nehri Nerelerden Geçiyor?

Gürcü boğazından geçen Karasu Erzurum ovasına ulaşır. Erzurum ovasını terkederken Ovacık yaylasından gelen Serçeme çayını kapar, Aşkale boğazına ulaşır. Erzincan'a yönelen nehir, Palandöken Dağı'ndan gelen Tuzla deresini de alır. Sansa boğazını geçtikten sonra Erzincan ovasını aşar. Kemah boğazına girer, burada Çaltısuyu'nu alır. Derin ve dar boğazlardan sonra Keban barajında Murat nehri ile birleşir. Karasu Erzincan topraklarından geçerken Keşiş dağarından doğan Çayırlık deresi ile güneydoğudan gelen Tuzla suyunu alır. Ovadan ayrıca Kom, Cimin, Mercan, Pahnik, Sürperen suyu ile Çardaklı Dere'yi alır. Kemaliye sınırlarında ise Miran suyu ve Kadıgölü suyunu alır.

Karasu Nehri'nin Akış Doğrultusu

Murat nehri gibi Karasu nehrinin de uzanışı dağların uzanışına paralel şekilde doğu-batı doğrultusundadır. Güneye doğru yöneldiklerinde derin boğazlar oluştururlar. Keban yakınlarında birleşerek Fırat Nehri adını alırlar.

Kapak Fotoğrafı Emraj Karakoç, İçerik Fotoğrafları Nihat Kılıçoğulları

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
18 Eylül 2021 10:06
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}