BİLİYOR MUYDUNUZ?

Can ve Mal Kaybına Neden Olan 1952 Hasankale Depremi

Can ve Mal Kaybına Neden Olan 1952 Hasankale Depremi
Can ve Mal Kaybına Neden Olan 1952 Hasankale Depremi

Kuzey Anadolu Fay Hattı Üzerinde Yer Alan Pasinler İlçesinde 1952 Yılında Gerçekleşen Deprem Can Ve Mal Kaybına Neden Oldu

3 Ocak 1952 depremi, Boğaziçi Üniversitesi verilerine göre merkezi Erzurum'un Hasankale (şimdiki Pasinler) ilçesi olan 5,8 büyüklüğünde bir depremdir.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Erzurum'un 40 km doğusunda ve Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Pasinler ilçesinde, 3 Ocak 1952'de saat 08:03'te meydana gelen depremde 41 kişi hayatını kaybederken 701 ev de oturulamaz hâle geldi.

1952 yılında gerçekleşen Hasankale Depremi ile ilgili elde ettiğimiz diğer bir bilgiye göre depremde 69 kişi hayatını kaybetti ve 299 kişi ise yaralandı.

1924'te Yaşanan Bir Diğer Hasankale Depremi

Zaman zaman Erzurum Hasankale'de farklı depremler yaşanmıştır. 1924 yılında gerçekleşen Hasankale depremi ile ilgili Mustafa Kemal'in 16 Eylül tarihli telgrafına verilen cevap yazısı Trabzon Halk Fıkarası'nda düzenlenen vali imzalı telgrafta ;

Deprem, Pasinler, Narman, Hınıs merkez kazada hissedilmiştir. Erzurum'da minareler yıkılmış, 25 kadar evin duvarı çatlamıştır ve bir kız çocuğu ölmüştür. Narman merkezde 90'dan fazla ev kısmen yıkılmıştır. Can kaybı yoktur. Hınıs ve köylerinde bazı evler yıkılmıştır. Can kaybı olmuştur.

Pasinler'e bağlı Horasan'da 11 köy tamamen yıkılmış, 44 kişi ölmüştür. Diğer evler oturulmayacak durumdadır. Hafif yaralılar oldukları yerlerde tedavi edilirken, ağır yaralıları Erzurum'a getirmek için heyetler gönderilmiş ve Köprüköy'e kadar açık olan tren hattında bu iş için özel tren hazırlanmıştır.

bilgileri yer almaktadır.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
3 Ocak 2019 09:18
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza