ŞEHRİ KEŞFET

Tortum Gölü Kış Manzarasıyla da Ziyaretçilerini Büyülüyor

Tortum Gölü Kış Manzarasıyla da Ziyaretçilerini Büyülüyor
Tortum Gölü Kış Manzarasıyla da Ziyaretçilerini Büyülüyor

Karadeniz Bölgesi'nin nemli iklimi ile Doğu Anadolu karasal ikliminin geçiş sahasında yer alan Tortum Gölü her mevsim görsel manzarası ile Ziyaretçilerini Büyülüyor

Erzurum dört bir yanı ayrı bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Bu güzellikler arasında Tortum Gölü'nün oluşturduğu benzersiz manzaralar sizleri bekliyor.

Çoğunluk ilkbahar sonlarında karların eridiği, yağmurların arttığı zamanlarda ziyaret edilmesi tavsiye edilse de bu kış günlerinde Tortum Gölü'nde eşsiz manzarayı yaşamanın tam vakti. Kış aylarında Erzurum merkezden ortalama 8-9 derece daha sıcak havaya sahip olan gölde yalnızca yüksek kesimlerde kar olmaktadır.

Tortum Gölü Kış Manzarası

Eşsiz güzelliği ile Erzurum'da görebileceğiniz en güzel yerlerden birisi olan Tortum Gölü'nü bu kış aylarında ziyaret edebilir, eşsiz manzarasını doya doya yaşayabilir veya fotoğraflayabilirsiniz. Bu eşsiz manzaraları sosyal medyanızda paylaşarak insanları bu güzel yerlerden haberdar edebilirsiniz...

Tortum Gölü'ne Nasıl Gidilir?

Tortum Gölü Kış Manzarası

Tortum ve Uzundere ilçeleri arasında bulunan göl, Erzurum merkezden yaklaşık olarak 80 km mesafededir. Uzundere otobüsleri ile gidilebileceği gibi özel aracınızla da gidebilirsiniz. Karayolu duble yol olup son derece iyi durumdadır.

Tortum Gölü Hakkında

Tortum Gölü Kış Manzarası

Tortum Gölü, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırlarında Tortum Çayı üzerinde 18. yüzyılda oluşmuş, Heyelan set gölüdür. Kemerlidağ yamacından kopan kalker blokları çayın önünü kapatmış, yaklaşık 50 m yüksekten düşen sular Tortum Şelalesini oluşturmuştur. Heyelan setinin arkasında 8 km² büyüklüğünde, 100 m ile 1000 m arasında genişliği sahip göl oluşur. Gölün denizden yüksekliği 1000 m, derinliği yaklaşık 100 m'dir. Gölün hacmi 57.6 hm³'dür.

Gölün güney kısmında Türkiye'de görülen dört tür akbabanın da bulunduğu bir kuş cenneti oluşmuştur. Gölde kafes yöntemi ile kültür balıkçılığı yapılır. Göl çevre insanları tarafından mesire yeri olarak kullanılır.

Tortum Gölü Kış Manzarası

1960 yılında kurulan 26 MW gücündeki Tortum Barajı ile göl sularından elektrik üretilmektedir. 1971-72 yıllarında heyelan kütlesinin üzerine yapılan 1,5 m yüksek, 35 m uzunluğunda bentle göl baraja çevrilmiştir. Gölden hem baraja hem de şelaleye su bırakılmaktadır.

Tortum çayı heyelanla birlikte yön değiştirmiştir. Heyelan seddini aşan sular Çağlayan dağından gelen Tev deresiyle birleşir. Yeni açtığı 600 m uzunluğundaki dar boğaz vadiyi geçtikten sonra eski yatağına kavuşur. Göl derinliği farklı iki çanaktan oluşur. Üst kısımdaki çanağın derinliği 75 m, alt taraftaki çanak 95 m derinliğindedir. Bu iki alanı birbirinden 39 m derinliğinde su altı eşiği ayırır. Çay tarafından göle her yıl 2,5 milyon m³ sedimantasyon malzemesi taşınarak, göl dipten doldurulmaktadır. 1947-2010 yılları arasında çayın taşıdığı malzemelerle oluşan delta göl içine doğru 941 m ilerlemiştir.

Fotoğraflar için Ömer Akpınar, Yalçın Özmen, Ayten Saraç Şahin teşekkürler...

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
7 Ocak 2019 23:44
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}