ERZURUMLU ÜNLÜLER

Erzurum Belediyeciliğinde Yenişehir ve Dadaşkent'in Kurucusu Necati Güllülü Farkı

Erzurum Belediyeciliğinde Yenişehir ve Dadaşkentin Kurucusu Necati Güllülü Farkı
Erzurum Belediyeciliğinde Yenişehir ve Dadaşkent'in Kurucusu Necati Güllülü Farkı

Erzurumluların gönlünde taht kuran 1984 - 1989 yılları arasında ANAP'tan Erzurum belediye başkanlığı yapmış olan Necati Güllülü ve dönemin Erzurum Valisi Recep Birsin Özen

1942 Pasinler doğumlu olan Necati Güllülü Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. Güllülü Erzurum'da Bölge Müdürlüğü, 1984-1989 yılları arasında Erzurum Belediye başkanlığı, Tülom T.A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği, Tügsaş Gübre Fabrikaları Denetim Kurulu Üyeliği, Serbest Tüccarlık, XX.Dönem Erzurum Milletvekilliği yapmıştır.

Şimdi sizlere İbrahim Aydemir'in Güllülü hakkında kaleme aldığı yazıyı aynen sunuyoruz...

Hizmette Necati Güllülü Farkı

Necati Güllülü

Kitapçı sonrasında Güllülü dönemi başlıyor. 1984 - 1989 yılları arasında hizmet veren Güllülü, aynı dönemdeki ANAP iktidarlarından azami derecede istifade ederek toplu konut hizmetleri başta olmak üzere çeşitli ve kaliteli pek çok hizmete imza atmış.

Yenişehir, Dadaşkent Toplu konut bölgelerini kuran Güllülü, şimdiki belediye, Terminal, Çaykara ve Ömer Nasuhi Bilmen Pasajlarını yaptırmış döneminde. Abdurrahman Gazi Türbesinin yeni hali, Yeni mezarlık alanı kurulması hizmetleri de ona ait.

Islah imar çalışmaları o dönemde başlatılmış. Su, yol ve imar gibi klasik belediye hizmetlerinin yanısıra Güllülü, diğer belediye başkanlarının el atmadığı bir alanda tebarüz ederek, Genelevinin şehir içinden çıkarılmasını gerçekleştirmişti.

Bir ara TBMM danışmanlığını yapan Ayhan Kara, Şimdi İnönü Üniversitesi Darende İlahiyat Fakültesinde Öğretim Üyesi olan Ahmet Faruk Sinanoğlu, Şimdi Vakıflar Bölge Müdürü olan Yüksel Galata, 1999 yerel seçimlerinde Yenişehir belediye başkanı adayı olan Haşim Tohumcu, Tarım il eski Müdürü Hadi Yazıcı gibi isimler Güllülü'nün övündüğü kadrosuydu.

Güllülü'nün Recep Birsin Özen Şansı

Recep Birsin Özen

Bu dönem hizmet açısından Erzurum'un şanslı dönemi aynı zamanda. Dönemin Valisi olan Recep Birsin Özen de elektriksiz, yolsuz, okulsuz köy koymamış. Halka yakın olmuş. İlk iş yerim eski Güneş sinemasının bulunduğu vakıf iş hanında, vilayetin karşısında olduğu için vali beyin halka yakınlığını bizzat müşahede ettim defalarca.

Mütedeyyin bir insandı. Vilayetten yayan olarak ulu camiye gider, sessiz sedasızca görevine döner gelirdi. Yetkiner gibi, halka pek de sıcak yaklaşmayan hatta zaman zaman sertlik gösteren bir validen sonra göreve başlayan Özen, Sıkıyönetim dönemlerinde görevde bulunmasına rağmen halkla çok iyi diyalog kurmuş, sıkıyönetimin sert tedbirlerinden halkın etkilenmemesi için de yoğun gayret sarf etmişti.

Dönemin Cumhurbaşkanı Evren, bu vali döneminde sıkça Erzurum'a gelirdi. Bir defasında, şimdiki Polis evinin yerinde faaliyet gösteren Ordu evinde, onuruna verilen resepsiyonda içki olmadığını gören Evren'in, bu durumun vali talimatıyla olduğunu öğrendiğinde Özen'i konukların içinde azarladığı anlatılırdı.

Özen çalışkanlığı, şehre verdiği hizmetler ve halkla bütünleşmesiyle Erzurumluların gönlünde özel bir yer edindi, Adana'ya gitti vali olarak. Güllülü de daha sonra ANAP milletvekili olarak bir başka makamda temsil etti Erzurum'u.

İbrahim Aydemir'den...

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
23 Ocak 2019 10:55
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza