BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bir Dönem Erzurum Barı'nın Yasaklandığını Biliyor Muydunuz?

Bir Dönem Erzurum Barının Yasaklandığını Biliyor Muydunuz?
Bir Dönem Erzurum Barı'nın Yasaklandığını Biliyor Muydunuz?

Şapka İnkılabı Sonrasında Erzurum'da Yaşanan Olaylar Ardından Dönemin Polis Müdürü Tarafından Erzurum Barı Bir Dönem Yasaklandı!

Savaş yıllarından evvel büyük bir coşkunlukla oynanan barlar 1925 yıllarında şapka isyanı diye anılan 117 Erzurumlunun çeşitli cezalara çarptırılması ile sonuçlanan olaydan sonra, zamanın polis müdürü Tevfik Bey'in yazılı bildirisi ile bar oynamak yasaklanmıştır. Gerekçe olarak da şu tez ileri sürülmüştür.

"Bar, halkı isyana teşvik ediyor. Bunun yasaklanmasına."

Erzurum Barının Yasaklanması

Bu yasak toplumun neşesini elinden almış ve bir yıl kadar geçen süre içerisinde bar oynanmamıştır.

30 Ağustos 1926 tarihinde İhsan YAVUZER adlı bir subayın bayram töreninde Bar'ı oynatması ile Erzurumlu coşmuş ve Bar'ın yeniden oynanmasına ve yayılmasına büyük bir hız vermiştir.

Bar oynayanlar devlet müesseselerinde, bilhassa Erzurum Silah Fabrikası'na, o zaman (1934); Erzurum Silah Fabrikası'nda görev yapan Albay İhsan YAVUZER tarafından alınmış, bunlara kıyafetler diktirilmiş ve her gün saat 5'ten sonra silah fabrikasının önünde bar talimleri yaptırılmıştır.

Memlekete hizmete hazır, kabiliyetli dört gençten (Efendi, Mevlüt, Nurettin ve Küçük Nurettin) kurulu bir bar heyeti oluşturulmuş ve bu barcıların rahatlıkla çalışabilmeleri için, Erzurum Gücü adı altında bir spor kulübü kurulmuştur. Artık her hükümet büyüğü Erzurum'a geldiğinde bizim barcılarımız o gece gösteriler yapar, büyük takdirler toplardı.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
24 Ocak 2019 12:38
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza