BİLİYOR MUYDUNUZ?

Abdülhamid Han Tarafından Yaptırılan Numune Hastanesi Hakkında İlginç Bilgiler!

Abdülhamid Han Tarafından Yaptırılan Numune Hastanesi Hakkında İlginç Bilgiler!
Abdülhamid Han Tarafından Yaptırılan Numune Hastanesi Hakkında İlginç Bilgiler!

Erzurum'un En Eski Tarihi Osmanlı Dönemi Yapıları Arasında Yer Alan Numune Hastanesi Hakkında Bu Bilgileri Biliyor Muydunuz?

Erzurum Numune Hastanesinin 1902'de inşa edilen eski binası tarihi eser olarak tescil edilmiş olup, 1924 yılında Sağlık Bakanlığı'nca Numune Hastanesi statüsüne alınmış, yurdumuzun uzun geçmişi olan hastanelerinden biridir.

Zamanın Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve Başbakan İsmet İnönü tarafından ziyaret edilmiştir.

Bir ara Atatürk Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerine ev sahipliği de yapan hastane bugün Sağlık Bakanlığına bağlı aile hekimliği olarak hizmet vermektedir.

Erzurum Numune Hastanesi

On dokuzuncu yüzyılda Doğu Anadolu Bölgesinde devlete bağlı, tedavi amaçlı sivil sağlık kurumları bulunmadığını tespit etmiştik. Envarı Şarkiye Gazetesinde yer alan bir habere göre Erzurum'da bir sivil hastane ve memleket tabibi bulunmamaktaydı. Serbest tabip bulunup bulunmadığı bilinmemektedir. Bu eksikliği karşılamak üzere yeni gelen vali önderliğinde halktan para toplanmaya başlanmıştı. Gazetede zaman zaman para toplama işinin devam ettiği bildirilmekte ise de hastanenin faaliyete geçtiği yazılmamıştır.

Bu arada bazı askeri hastaneler açılıp kapandığı ve hatta bir ara Ulucami'nin dahi hastane hizmeti sunduğu bilinmektedir. Bu devirde resmi tabip ve hastane bulunmadığı bilinmektedir. Ancak serbest tabip bulunup bulunmadığı bilinmemektedir.

Temel atma töreni 16 Kasım günü 1902 olduğuna göre, para toplama işi 33 yıl sürmüştür.

2 Kasım 1904 günü faaliyete geçen bu hastanede ilk zamanlar yatacak hasta bulunamadığı, hasta yatırabilmek için bazı özendirici tedbirlerin de sunulduğu, köyüne dönemeyen köylülerin açıkta kalmaması için adeta parasız bir otel gibi kullanıldığı iddia edilmektedir.

Binanın yapıcısı Şerif Efendi şehrin dışına, bu kadar büyük bir hastane yaptığı için çok eleştirilmiş ve sonunda bina inşaatından zimmetine para geçirdiği dahi iddia edilmiştir.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
27 Ocak 2019 13:14
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza