ŞEHRİ KEŞFET

Eşsiz Görüntülerle Erzurum'da Çoruh Nehrinin Çıktığı Mescit Dağı

Eşsiz Görüntülerle Erzurumda Çoruh Nehrinin Çıktığı Mescit Dağı
Eşsiz Görüntülerle Erzurum'da Çoruh Nehrinin Çıktığı Mescit Dağı

Erzurum Yürüyüş Grubunun Uzundere, Dikyar, Mescit Dağına Yaptıkları Yürüyüş Görüntüleri Eşliğinde Sizlere Büyüleyici Görüntüler Eşliğinde Mescit Dağı ve Dikyar Hakkında Bilgiler Vereceğiz

Mescit Dağı Erzurum ili sınırları içinde yer alan ve Türkiye'nin 3000 metrenin üstündeki dağlarındandır. 3239 metrelik zirvesi ile Çoruh nehrinin çıktığı dağ olan Mescit dağı, Erzurum şehir merkezinin kuzeyinde, Uzundere ilçesi Dikyar mahallesinde yer alır.

Uzundere Dikyar Mescit Dağı

Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum'un kuş uçuşu 50 km kadar kuzeyinde bulunan Mescit Dağı da, glasiyasyona uğramış olan dağlarımız arasındadır. Doğuda derin yarılmış Tortum vadisi, güney batıda Karasu'ya kavuşan Baş çayı (Serçeme) kuzeybatıda Çoruh'a karışan Çermeli dereleri ile kuzeyde Çoruh nehrine bağlı ana kolları açtığı derin yarılmış vadilerle sınırlanan Mescit Dağı, Alt Tersiyer andezit, trakiandezitlerden meydana gelmiştir.

Takriben kuzey-güney yönünde 30 km uzunluğunda ve doğu-batı yönünde 20 km kadar genişliktedir.

Uzundere Dikyar Mescit Dağı

Mescit Dağı'nın Buzullaşması

Mescit Dağı, Pleistosen'in muhtemelen Würm glasisyonuna uğramıştır. Glasiyasyon o zamanki akarsuların kabul havzalarına yerleşmiş ve Mescit Dağı'nın takriben 3100 m ye kadar olan kısımları buzullarla örtülmüştür. Özellikle Yedi göller, Viranşehir Gölleri ve Gökdere'nin kabul havzası kalınlığı 150-200 m yi bulan, genişliği 2 km, uzunluğu 3-5 km arasında değişen buzullarla örtülmüştür. Bu glasiyelerin aşındırılması sonucunda yukarıda bahsedilen büyük sirkler teşekkül etmiştir. Daha sonra Mescit Dağı kütlesi ikinci bir glasiyasyona uğramıştır. Bu glasiyasyon esnasında daha önce teşekkül etmiş olan büyük sirkler alanında muhtemelen birinci glasyasyondan sonra gelişen akarsuların kabul havzalarında karların birikmesi sonucunda buzullar teşekkül etmiş ve neticede bu buzullar küçük sirklerin açılmasını sağlamıştır. Bu duruma göre, iki safhalı bir glasisyon, ya iki ayrı buzul devresinde ya da bir buzul devresi ve onun bir stadiali ve tali devresi olarak kabul edilir.

Uzundere Dikyar Mescit Dağı

Uzundere Dikyar Mahallesi

Mahallenin eski ismi Engüzek'tir. Engüzek Cevizli anlamına gelmektedir. Şimdiki ismi yani dikyar, dik kayalıkların fazlalığından dolayı bu ismi almıştır. Köy nüfusu Kıpçak Türklerinden oluşur. Bu mahalleden Yusufeli'nin Kınalıçam mahallesine de göç olmuştur. Kınalıçam Mahallesinde aslen Dikyarlılar da yaşamaktadırlar. Kıpçak Türkleri gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler. Akrabalık bağları oldukça güçlüdür.

Uzundere Dikyar Mescit Dağı

Erzurum iline 83 km, Uzundere ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Uzundere Dikyar Mescit Dağı

Mahallenin iklimi, kısmen karasal iklim etki alanı içerisindedir. Ancak kışları fazla kar yağmaz, Karadeniz iklimi de yer yer görülmektedir.

Uzundere Dikyar Mescit Dağı

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ceviz ve dut pekmezi-pestili yörenin önemli gelir kaynaklarındandır.

Uzundere Dikyar Mescit Dağı

Kaynak Atalay,i. Mescit Dağı'nın Glasiyal Morfolojisi, Fotoğraflar Erzurum Yürüyüş Grubu

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
7 Nisan 2019 22:32
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}