ERZURUM ÜRÜN HARİTASI

Ağzının Tadını Bilenlerin Arayıp Bulduğu İspir Kaymağının Coğrafi İşareti Alındı!

Ağzının Tadını Bilenlerin Arayıp Bulduğu İspir Kaymağının Coğrafi İşareti Alındı!
Ağzının Tadını Bilenlerin Arayıp Bulduğu İspir Kaymağının Coğrafi İşareti Alındı!

Meşhur İspir Kaymağı Her Şeyi İle İspir'e Ait!

Erzurum'un İspir ilçesinde üretilen meşhur İspir Kaymağı için Türk Patent ve Marka Kurumu'na Coğrafi işaret belgesi için yakın zamanda başvuru yapılmıştı. Başvuru sonuçlandı ve İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındı.

İspir esnafı kaymağının coğrafi işareti ile talep patlaması beklerken, yakın tarihte İspir kuru fasulyesi için coğrafi işaret belgesini alımış ve Erzurum ve İspir'e ekonomik katkı sağlamıştı.

Meşhur İspir Kaymağı Her Şeyi İle İspir'e Ait!

İspir Kaymağı!

Öncelikle süt tandır üzerinde iyice kaynatılır, Hemen belirtmek gerekir ki kuru kaymak yeni doğmuş inek sütünden yapılmaz, bunun sebebi yeni doğan inek sütünün yağlı olmayışıdır.

Süt yağlı olmalıdır ki elde edilecek kaymakta kalın olsun. Kaynayan süt tandır üzerinden alınır ve tandırın harlı ateşi azaltılır, kararı miktarınca köz kalır. Sonrasında tandırın üzerine ortalama 6-8 kg süt alacak şekilde derinlik ve çapa sahip bakır tepsi oturtulur. Tepsiye yaklaşık 50 cm yükseklikten kaynamış olan süt köpürtülerek dökülür. Bu yükseklik sütün yarısı boşaltıldıktan sonra 100 cm yüksekliğe kadar çıkarılarak tencerenin içerisindeki tüm süt tepsiye dökülür. Tepsideki süt köpüğünün kalınlığı 3-4 cm yi bulacak şekilde süt dökülmelidir.

Tepsi hafif hafif kaynamaya başladıktan sonra tepsinin üzerine 60-70 cm yüksekliğinde 4 ayaklı etrafı açık üstü kapalı sehpa benzeri bir koruyucu kapatılmaktadır. Daha sonra sehpanın üzeri kalın bir bez ile örtülmektedir. Bu çadır bezine benzer kalın bir bez olmalıdır. Fakat sehpanın 3 tarafı kapatılırken bir tarafı kaynayan sütün hava alması için yerden sehpa yüksekliğinin yarısına kadar açık bırakılır.

Sütün kaynaması sürekli kontrol edilerek tepsinin üzerinde 1-1,5 cm lik bir katman olana kadar bekletilmelidir. Tepsinin dibi tutmayacak ve dibinde çok az süt kalacak şekilde zaman ayarlaması yapılarak tandırın üzerinden alınmalıdır. Son olarak tepsinin kenarlarından bıçak yardımı ile kesilip ayrılan yuvarlak tabaka şeklindeki kuru kaymak altına bir oklava takılmak suretiyle yufka gibi tepsiden alınıp; İspir Kuru Kaymağı olarak tüketimi için soğumaya bırakılmaktadır.

Bu zor ve meşakkatli süreç nedeniyle bir tandırda bir günde en fazla 2-3 kuru kaymak yapılabilmektedir.

Coğrafi İşaret Belgesi...

İspir Kaymağı Coğrafi İşaret Belgesi

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
26 Temmuz 2019 10:45
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}