HAMAM VE KAPLICALAR

Erzurum'da Doğal Şifalı Çamur Banyosu Köprüköy Deli Çermik Kaplıcası

Erzurumda Doğal Şifalı Çamur Banyosu Köprüköy Deli Çermik Kaplıcası
Erzurum'da Doğal Şifalı Çamur Banyosu Köprüköy Deli Çermik Kaplıcası

Bikarbonat, Sodyum, Kalsiyum, Karbondioksit, Demir Ve Bromürlü Bileşikler İçeren Kaplıca Suyu Sindirim Sistemi, Kan Dolaşımı, İdrar Yolları, Böbrek, Kalp Hastalıkları, Romatizma Ve Metabolizma Hastalıklarının Şifa Kaynağı

Yöre halkı tarafından Deli Çermik olarak adlandırılan şifalı çamur banyosu Erzurum'un Köprüköy ilçesinde bulunuyor. Kaplıcanın su sıcaklığı 26 °C, debisi 101 lt/sn, ph 6,12'dir. Erzurum'a 56 km, Köprüköy'e 3 km uzaklıkta, Erzurum-Ağrı karayolu üzerindedir. Ulaşım özel araçlarla veya Erzurum-Köprüköy minibüsleri ile sağlanmaktadır.

Erzurum Köprüköy Deli Çermik Kaplıcası

Köprüköy Deli Çermik Kaplıcaları, Pasinler Ovası'nı kesen fay nedeniyle oluşmuştur. Denizden yüksekliği 1860 metre, çevrenin yıllık ortalama sıcaklığı 6,3 °C'dir. Deli Çermik özellikle havaların sıcak olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında daha elverişlidir.

Erzurum Köprüköy Deli Çermik Kaplıcası

Kaplıcanın çamur havuzunda; romatizma, siyatik, bel ağrısı ve kas gerilmeleri tedavisi ile cilt bakımı amacıyla çamur banyosu yapılmaktadır.

Çamur banyosu yapıldıktan sonra güneşte kuruması ve tedavi amaçlı bir müddet beklenilmektedir. Ardından kaplıca suyu ile yıkanılmaktadır. Ayrıca kaplıcada büyük bidonlarla çamur ve şifalı su satışa sunulmaktadır.

Erzurum Köprüköy Deli Çermik Kaplıcası

Erkekler ve bayanlar için ayrı ayrı bölümlere ayrılmış deli çermik çamur banyoları ve kaplıcasında, güneş altında kurumak için hazırlanmış beton ve yeterli alanlar bulunuyor.

Deli çermikte, böbrek hastaları için yararlı soğuk maden suyu kaynakları da bulunuyor.

Köprüköy çamur banyosunu sadece ağrılı hastalık sahipleri değil aynı zamanda cildini güzelleştirmek isteyenler de tercih ediyor. Cilt hastalıklarında da şifa kaynağı olan Deli Çermik'te, Belediye tarafından İller bankası aracılığı ile yapılmış sosyal tesis ve konaklama imkanı da bulunuyor.

Erzurum Köprüköy Deli Çermik Kaplıcası

Deli çermik kaplıcasından, sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı ve kalp hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve romatizmal rahatsızlıkların tedavisinde yararlanılmaktadır.

Köprüköy Deli Çermik Kaplıcası Tıbbi Değerlendirme Raporu

Kaynak suyu çıkışta berrak ve şeffaftır. Tuzluluk sıfır, çözünmüş oksijen 6 ppm'dir. Kaynak fiziksel sınıflamada hipotermal-hipotonik sudur.

Romatizmal hastalıkların,(Romatiod artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere)kronik dönemlerinde; kronik bel ağrısı, osteoratrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kaşıntılı ve döküntülü dermatolojik rahatsızlıklarda helioterapi ile kombine edilerek veya tek başına tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif dsitoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir.

Erzurum Köprüköy Deli Çermik Kaplıcası

“Köprüköy (Deli Çermik) Kaplıca çamuru: Romatizma hastalıklarında, kronik bel ağrısı, eklem hastalıklarında, yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde, kaşıntılı ve döküntülü dermatolojik rahatsızlıklarda, cilt hastalıklarında tedavi unsuru olarak kullanılmaktadır.”

Prof.Dr. Adnan Ceviz

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
21 Ağustos 2019 13:19
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}