TADINA BAK

Erzurum'da Ne Yenir?

Erzurumda Ne Yenir?
Erzurum'da Ne Yenir?

Erzurum Lezzetleri!


Erzurum genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden içmeden dönmemeniz gereken lezzetler.


Erzurum'un meşhur yemeklerinin, özellikle şehrin sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olması ve soğuk havası ile yayılan ününden etkilendiğini ifade etmek isteriz.

Yüzyılların birikimi ile yemeklerinin lezzeti dillere destan olan Erzurum, etli ve yöresel otlar kullanılarak yapılan yemeklerinin yanında tatlıları ile farkını ortaya koyuyor. Şimdi sizlere 'Erzurum'da Ne Yiyebilirim?' sorusunun cevabını veriyoruz.

İşte Listemiz...

Şiş Köfte

Erzurum'a özgü köfte türü biraz kebaba benzer.

Hazırlanan köfteler özel olarak yapılmış şişlere geçirilir ve odun ateşinde pişirilir. Bir nevi kebap gibidir. Dünyada ve Türkiye'de ancak Erzurum'da bu cins köfteyi yapan lezzetli yerler bulabilirsiniz.

Kadayıf Dolması

Kadayıf Dolması

Ceviz ve kadayıfın buluştuğu lezzetli bir tattır.

İçerisine ceviz konan kadayıflar sıkıca sarılır. Daha sonra yumurtaya bulanarak yağda kızartılır ve üzerine şerbet dökülür. Tarife göre biraz ağır bir tatlı gibi gözükse de usta ellerde yapıldığında çok lezzetlidir. Erzurum'da kadayıf dolması satan dükkanlar vardır.

Aşotulu Ayran Aşı Çorbası

Aşotulu Ayran Aşı Çorbası

Erzurum yöresinin ünlü bir çorbasıdır.

Buğdayın kaynatılıp içerisine yoğurt ve küçük küçük hazırlanmış köftelerin katılmasıyla oluşturulur. Bir nevi sulu bir yemeğe benzer. Özel günler ve davetlerde Erzurumluların ilk tercih ettiği yemek türüdür. Erzurum'da bakır taslarla çorba içebileceğiniz lokantalar bulabilirsiniz.

Su Böreği

Su Böreği

Yurdumuzda pek çok yörede yapılsa da Erzurum usulü su böreğinin özelliği bir başkadır.

İncecik açılan yufkalar suya atılır ve bekletilir. Sıcak sudan çıkan hamur soğuk suya atılır. Sonra suyu alındıktan sonra tepsiye alınır. Bu şekilde kat kat yapılır arasında peynir ve maydanoz karışımı konup afiyetle yenir.

Çiriş Pancarı

Çiriş Pancarı

Çiriş yazın başlarında yetişen ve yaprakları zambağa benzeyen, yabani bir bitkidir.

Şifalı olduğuna inanılan bu pancar kavurma ya da parça etle de pişirilir. Pişirme işleme aynen ıspanakta olduğu gibidir. Çiriş kurutularak çiriş unu elde edilir, zamk ve tutkal yerine yapıştırıcı olarak kullanılır.

Çıtma

Çırtma

Erzurum, aylarca kar altında kalan soğuk bir bölge olmasından dolayı, mutfağı da buna uygun olarak şekillenmiştir.

Yöresel tarifler, bol protein ve karbonhidrat ağırlıklı besinler ihtiva etmektedir. Dışarıdaki kar ve soğuğa karşı kalorisi yüksek besinlerin tercih edildiği Erzurum, coğrafyasının getirdiği taze sebze eksikliği açığını et ile kapatacaktır. Bölgede kolay ulaşılabilen tek sebze taze fasulye olduğundan, zeytinyağının bile donacağı mevsimlerde çıtma adı verilen etli taze fasulye yemeği yapılmaktadır. Bu yemekte taze fasulye, et ile birleşir. Kavrulmuş ete atılarak kavurma işlemine devam edilen taze fasulyeler, iyice pişirilerek servis edilir.

Şalgam Dolması

Şalgam Dolması

Bölgenin en çok yetişen bitkilerinden şalgam ile yapılan nefis bir lezzettir.

İçerisinde reyhan, kıyma ve soğan bulundurur. Şalgamlar soyulup dilimlendikten sonra suya konur. Bir kaba alınan kıymanın içine soğanlar, rendeden az büyük olacak şekilde dilimlenir. Salça, reyhan, biber ve tuz eklendikten sonra iyice yoğrulur. Suya konan şalgamlar, süzülür. Bir dilim alındıktan sonra üzerine hazırlanan köfte konur, bir başka şalgam dilimi ile kapatılır. Bu şekilde iki şalgam dilimi arasına konan köfteler tencereye dizilir. Üzerine tereyağında kavrulmuş salçalı su yapılır. Ocağa konur. Yine yoğurt ile tüketilen bu yemek, Erzurum'da neredeyse her evde pişmektedir.

Lalanga

Lalanga

Yörenin bir başka lezzeti ve hazırlanışının kolaylığı ile lalanga tatlı olarak da yenir.

Patates haşlanır ve soyulur. Haşlanan patatesler püre haline gelene kadar yoğrulur. Bir tavada tereyağı kızdırılır. Patates püresinden bir kaşık alınır yumurtaya batırılır, kızdırılmış tereyağına atılır. Kızardıktan sonra sade yendiği gibi üzerine şerbet dökülüp tatlı olarak da yenilir.

Hasuta

Hasuta

İçerisinde bulunan pekmez ve tereyağı ile kan yaptığına inanılan yemek, hem tatlı, hem kahvaltı malzemesi olma özelliği taşır.

Su, pekmez, nişasta ve damak tadına göre şeker eklendikten sonra hazırlanan karışım çözülene kadar karıştırılır. Koyulaşana kadar pişirilmek üzere ocağa alınan karışım, topaklanmaması için sürekli karıştırılmalıdır. Koyulaşınca ocaktan alınır ve üzerine kızartılmış tereyağı dökülür. Kahvaltılarda soğuk kış günleri, soğuk algınlığına iyi geldiğine inanılarak çocuklara yedirilen tarif, Erzurum insanlarının dayanıklılığını açıklar niteliktedir.

Gliko

Gliko

Gliko Erzurum yöresine özgü bulgurla yapılan bir köfte cinsidir.

Bulgur un ve reyhan karışımı hamur haline getirilir. Suda haşlanır. Daha sonra soğanla beraber kavrulur. Kavrulmuş bu köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı eritilir. Adı köfte olsa da içerisinde kıyma yoktur.

Dut Çullaması

Dut Çullaması

Bölge mutfağının en çok kullandığı malzemeler kuru meyveler olup dut özel bir yere sahiptir.

Etten sonra yemeklerinin bel kemiğini oluşturan kuru meyveler, kısıtlı yaz sürelerinde kışa hazırlık niteliği taşımaktadır. Erzurum'un dutlu omleti de denen bu lezzet, dışarıdan bakana ilginç gelse de, bölgede çok tüketilen lezzetlerdendir. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezlerinden olan tarif, kurutulmuş dur ile yapılır. Tereyağında kavrulan kuru dutlar, yumurta ile buluşur. Yumurta piştikten sonra servis yapılan yemeğin sıcak yenmesi önemlidir.

Hıngel

Hıngel

Erzurum'un haşlama böreği hingel bölgede vazgeçilmez lezzetlerdendir.

1 yumurta, sıcak su, un ve tuzdan oluşan hamur iyice yoğrulur. Kulak memesinden biraz daha katı kıvamda yoğrulan hamur, küçük bezelere ayrılır. Bezeler mantı olacakmış gibi açılır, kare kare kesilir. Bol tuzlu kaynar suya atılan hamurlar, haşlandıktan sonra sudan çıkarılır. Çıkar çıkmaz soğuk suya girmeleri tarifin püf noktasını oluşturur. Soğuk sudan çıkarıldıktan sonra üzerlerine tereyağı gezdirilir ve kıyma ilave edilir. Bereketli ve çok doyurucu bu tarif, Erzurum'da misafir evlerinin baş yemeğidir.

Un Haşılı

Un Haşılı

Bir miktar un, su ile karıştırılır ve ocağa alınır. Katı bir kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Bir tepsiye alınır, ortası çukurlaştırılır ve bu çukura erimiş tereyağı ve bal doldurulur. Kaşıkla alınan hamur yağ ve karışımına batırılarak yenilir.

Cağ Kebabı

Cağ Kebabı

Keçi ve Kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır.

Erzurum'un Tortum, Uzundere, Oltu, Olur ilçeleri ile Artvin'in Yusufeli ilçesine ait olan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şiş üzerinde odun ateşi eşliğinde pişirilmesiyle hazırlanır.

Erzurum Restoranları

Erzurum şehir merkezinde yer alan restoranlar için TIKLAYINIZ

Erzurum Sosyal Tesisler

Erzurum'da bulunan Büyükşehir Belediyesi sosyal tesisleri için TIKLAYINIZ

Erzurum Tarihi Mekanları

Erzurum'da farklı tatları deneyeceğiniz, dinlenip muhabbet ederken kahvenizi içeceğiniz mekanlar için TIKLAYINIZ

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
14 Eylül 2019 00:10
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}