ERZURUMUN YÜZLERİ

2 Metreyi Aşan Boyu ile Uzun Yusuf'u Hatırladınız Mı?

2 Metreyi Aşan Boyu ile Uzun Yusufu Hatırladınız Mı?
2 Metreyi Aşan Boyu ile Uzun Yusuf'u Hatırladınız Mı?

Erzurum'un Yüzleri!

Yufka Yürekli Uzun Yusuf Dağıstanlı Kimdir?

Yusuf Dağıstanlı namı değer 'Uzun Yusuf Kimdir?' sorusuna cevap arıyoruz. Boyunun uzunluğu ve yufka yüreği ile Erzurum'un sevilen renkli simalarından Uzun Yusuf...

Dağıstan'dan Erzurum'a gelen bir ailenin 2 metreyi aşan çocukları Yusuf Dağıstanlı 7 Mart 2017'de dünya hayatına hasta yatağında gözlerini yumduğunda 87 yaşındaydı.

İşte Erzurum değerlerinden Uzun Yusuf'un hayat hikayesinden Erzurumlu Mücahit Himoğlu ve Erzurum Vakfı Başkanı Erdal Güzel'in aktardıkları...

Erzurumlu Uzun Yusuf Dağıstanlı

Hak Ederek Kazandı Helal Rızık Yedi!

Uzun Yusuf belediyenin temizlik işlerinde 37 yıl çalışır ve 1987 yılında emekli olur.

O dönemler belediyenin temizlik işleri atlı çöp arabalarıyla yapılır ve Uzun Yusuf da görevini bu arabalarla yapar. Boyunun uzunluğundan dolayı hizmet gördüğü at ve araba Yusuf'un yanında çok küçük kalır.

Almanya Kapısından Geri Dönüş ve Erzurum Sevgisi!

Yusuf Dağıstanlı ekonomik şartlarının çok ileride olmamasına rağmen İhmal imamının bir sohbetiyle Almanya kapısından geri döner. Uzun boyu gibi uzun bir ömür süren Yusuf Dağıstanlı, Erzurum sevgisini “Ben Erzurum'a gurban olim” diyerek dile getirir.

Basketbolcu Olması İçin 'Evet' Demesi Yeterliydi!

Erzurumlu Mücahit Himoğlu Yusuf Dağıstanlı'nın basketbolcu olma fırsatını nasıl geri çevirdiğine dair kendisine aktardığı ifadeleri şöyle kaleme alıyor.

2 Metreyi Aşan Boyu ile Uzun Yusuf'u Hatırladınız Mı?

Uzun Yusuf:

"Mücahit Abi gelen heyetle buluştuk konuştuk ve onlarla beraber İstanbul´a gettik.

Beni bir otelde yatırdılar. Otel çok güzeldi ama ben yatağa sığmadım, yatağı karyolanın üzerinden aşağı indirdim ve yere sardım ele yattım.

Sabah erken kaldırdılar, sabah çayında yedik içtik, sonra spor salonuna benim gibi diğer şehirlerden alıp getirdiklerı basketbolcularla, beraber bizleri salona götürdüler. Elime böyük yuvarlak bir top verdiler ve bunu o yukarıda asılı gındilliğin (potaya) içine atacaksan dediler.

Ufak bir uzandım eliminle gindilliğin içine bıraktım. Bir iki attım durdum. O sıra idarecilerden biri bene dedi ki; heç durmak yok, sen atmaya devam et , ben bahtım ki bunun sonu yok! Yoruldum ve canım sıkıldı. Dedim ki; Baba beni bırakın da gidim!

Onlar ise yok sen yeter ki he de, hayatını kazan paranı al tamam mı dediler. Ben de ağabeyi bu iş benim işim değil, beleş para kazanılacak heç iş yapmadım... Bunda emek yok, dur gindilliğin altında, böyük topu sen tut gindilliğin içine at para kazan...

Onlarda bana sen bu iştede bir emek sarf edirsen dediler. Bende bunun heç emeği yok, benim atlı çöp arabam var. Semtlerden topladığım çöpleri kaldırır arabama dökirem bir emek verir, helal para kazanıram dedim ve onlara çok rica ettim çocuk gibi yalvardım... Onlarda baktılar ki zorunan güzellik olmir, ertesi sabaha trenden bilet aldılar. Ve ele canımı kurtarak Erzurum´a geldim. Gelir gelmez toprağı öptüm yarabbım elin yerinde ne işim var çok şükür memeleketime geldim dedim."

Uzun Yusuf ve Siyaset:

Oğlan İşe Girene Kadar Tüm Partiler Benimdir!

Erzurum Vakfı Başkanı Erdal Güzel ise Yusuf Dağıstanlı'nın Devlet kapısında işe girmenin yolunun devleti yöneten siyasi güçlere yamanmaktan geçtiğini herkes gibi onunda bildiğini paylaşıyor.

Zaman ilerler ve Uzun Yusuf'un çocukları büyür. Artık onlara devlet kapısında bir iş bulmanın zamanı gelir.

İşte bu dönemde, ülke genelinde belediye seçimlerin zamanıdır. Erzurum'da da seçime girecek partiler başkan adaylarını bir bir açıklamaya başlar.

Bir partinin aday tanıtım toplantısında bulunan Uzun Yusuf, basın mensuplarının gözünden kaçmaz. Uzun Yusuf yakasına taktığı siyasi partinin rozetiyle etrafta dolaşmakta bir nevi ben de buradayım izlenimini vermektedir.

Birkaç gün sonra bir başka partinin aday toplantısına katılan basın mensupları Uzun Yusuf'u burada da görünce merak ederler.
Bakarlar ki Yusuf bu sefer de o partinin rozetini takmış dolaşıyor.

Basın mensupları çok sevdikleri Uzun Yusuf'un bu halini anlamak isterler ve kendisine bu durumu sorarlar.

Uzun Yusuf da onlara, “Oğlan işe girene kadar tüm partiler benimdir.” diyerek, Türkiye de yaşanan gerçeği çok açık yüreklilikle dile getirir.

ERVAK Başkanı Güzel, caddelerin ve sokakların temizlik emekçisi Uzun Yusuf'un yüreği tertemiz bir insan ve samimi bir Erzurum sevdalısı olduğunu son olarak kaydediyor.

Sevildi, ilgi gördü unutulmadı…

Kaynak: Mücahit Himoğlu / ERVAK Başkanı Erdal Güzel

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
18 Kasım 2019 10:31
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza