KÜLTÜR

Ayasofya Camii Hakkında Merak Edilenler!

Ayasofya Camii Hakkında Merak Edilenler!
Ayasofya Camii Hakkında Merak Edilenler!


1500 Yılla Yakın Tarihi Geçmişi ile Ayasofya!

 

Ayasofya Camii binlerce yıllık tarihi geçmişi ile bugün Sultan Ahmet Camii'nin hemen karşısında bulunuyor.


Turistlerin en uğrak yerlerinden biri olan Ayasofya Müzesi olarak da bilinen bu mimari harikası Osmanlı Devleti'nin izleri ile donatılınca atmosferi de değişiyor.

Hayran kalınacak güzel görünümü ile Ayasofya tarihini ve görüntülerini sizler için derledik. İşte Ayasofya Camii hakkında her şey...

Ayasofya Camii Hakkında Merak Edilenler!

Ayasofya Camii İstanbul’da gezilecek yerler içerisinde en çok ziyaret edilen merkezlerden biri...

Burası bin yıldan fazla katedral olarak kullanıldıktan sonra Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul’u fethetmesiyle beraber cami olarak hizmet vermeye devam etmiş. Fatih Sultan Mehmet başka dinlere ve ibadet merkezlerine de saygılı bir kişilik olduğundan buradaki iç mimariyi yıkıp dökmek yerine katedral detaylarının üzerine yeni süslemeler yaptırmış ve harika bir cami görünümü vermiş. Alınan bir kararla 1934 yılında müzeye çevrilen tarihi yapı Danıştay onayı, Cumhurbaşkanı imzası ile yeniden cami olarak kullanılacak. 

Ayasofya'nın içerisine girdiğinizde bütün ihtişamı ve Osmanlı'nın izlerini görebiliyorsunuz. Aynı zamanda önceden bir katedral odluğunu da bildiğimiz camii şimdilerde müze olarak hizmet verse de ezan sesleri yükseliyor. İslam alemine kazandırılan en güzel ibadet merkezlerinden biri olmuş Ayasofya. Hristiyan alemi için de önemi bilindiğinden İstanbul fethedildiğinde ilk olarak buraya gelerek  şükür namazını da burada kılmış Fatih Sultan Mehmet.

Ayasofya Camii Hakkında Merak Edilenler!

Ayasofya İstanbul’un kimi yerlerinden göründüğü manzarası ile güzelliğini yüzyıllarca ortaya koymuş ve günümüzde de koymaya devam ediyor. Normal zamanlarda içeriyi gezmek ve o manevi atmosferi hissetmek isteyen herkes saatlerce sıra bekliyordu. Burada içeri girmek ve gezmek için bekleyenlerin sırası uzayıp gidiyordu. Büyük sabırla bekleyip içeri giren herkes içerideki mimariye de hayran kalarak ayrılıyor.

AYASOFYA CAMİİ NE ZAMAN YAPILDI?

325 yılında kilise olarak inşa ettirilen tarihi yapı 537 yılında yeniden inşa edilmiş. 1453 yılında İstanbul’un fethi ile beraber camiye dönüştürülmüş. Dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda da dünyanın en çok ziyaret edilen müzesidir.

1500 Yılla Yakın Tarihi Geçmişi ile Ayasofya!

AYASOFYA CAMİİ NEREDE?

Sanat ve mimari açıdan dünyada sayılı örnekler içerisinde bulunan Ayasofya Topkapı Sarayı’nın hemen yanında bulunuyor. Sultan Ahmet Camii ile karşı karşıya olan tarihi yapı bir dönem katedral olduktan sonra cami olarak da hizmet vermiş. Fatih ilçesine bağlı Sultan Ahmet semtinde bulunuyor.

AYASOFYA KELİME ANLAMI!

Ayasofya ‘Hagia Sophia’ olarak biliniyor. Eski Yunan dilinde ise Holly Wisdom Kutsal Bilgelik anlamında kullanılmış. Bizans İmparatoru Constantine tarafından yeniden yaptırılınca Büyük Kilise (Big Church – Megale Ekklesia) olarak isim verilmiş.

AYASOFYA KAÇ YAŞINDA?

Bilinen tarihi ile Ayasofya’nın bugünkü yaşı 1483 olarak belirlenmiş. Tarihte çoğu kez isyanlarda ve depremlerde büyük hasarlar görmüş ve defalarca restore edilmiştir. Restore edilirken ek yapılar da inşa edilmiştir. En büyük kubbeye sahip dini yapı olması sebebiyle Mimar Sinan daha büyük kubbeli dini yapı olarak Edirne’ye Selimiye Camii’ni inşa etmiştir.

1500 Yılla Yakın Tarihi Geçmişi ile Ayasofya!

AYASOFYA CAMİİ OLARAK KULLANILDI MI?

Yukarıda belirtildiği üzere İstanbul’un fethinden sonra neredeyse 500 yıl camii olarak hizmet verdi. Günümüzde hala Ayasofya’dan ezan sesleri yükselmekte ancak namaz kılınan bölümü ile müze bölümü ayrıdır. Yeni bir kararla Ayasofya Camii olarak adının değiştirilmesi için çalışmalar sürerken Danıştay Ayasofya'nın müze olması kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı'nın imzası ile Ayasofya Camii'nin yönetimi Diyanet İşleri'ne devredildi. 

AYASOFYA GİRİŞ ÜCRETLERİ

Ayasofya Müzesi'ne giriş ücreti en son 70 TL olarak belirlenmişti. Salgın sonrası ücrette değişiklik olur mu bilinmez ancak son güncel fiyat 70 TL kişi başı olarak alınıyordu. Ayrıca müzeye girerken müze kart ile de giriş yapabilirsiniz. Eğer kart sahibi iseniz ücret ödemenize gerek kalmadan içeriyi gezebilirsiniz. Ayrıca buradan da dilerseniz müze kartınızı alabilirsiniz. İstanbul'da gezilecek yerler içerisinde müze kart ile giriş yapacağınız çok yer olacak.

1500 Yılla Yakın Tarihi Geçmişi ile Ayasofya!

Kaynak: Haber 7 – Kanal 7

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
24 Temmuz 2020 13:40
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}