KÜLTÜR

Kur’an Bayramının 488 Yıldır Tek Adresi Erzurum’da, Cüz Okunmadık Ev Kalmadı!

Kur’an Bayramının 488 Yıldır Tek Adresi Erzurum’da, Cüz Okunmadık Ev Kalmadı!
Kur’an Bayramının 488 Yıldır Tek Adresi Erzurum’da, Cüz Okunmadık Ev Kalmadı!

Erzurum Manevi Zırhını Giydi!


Erzurum’da Başlayan 2020-2021 yılı 1001 Hatim Programı Çerçevesinde 136 Bin 890 Hatim Okundu…


Pir Ali Baba tarafından 5 asır önce şehrin doğal afetlerden korunması için başlatılan Kur’an-ı Kerimi 1001 defa hatmetme geleneği, 2020 – 2021 programında, koronavirüs salgınının gölgesinde tarihi bir rekora ulaştı. Erzurum ve Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir tarafından Müslümanların katılımı ile bu yıl 136 bin 890 hatim yapıldı.

18 Aralık 2020’de Pir Ali Baba türbesinde atlı hafızların Kur’an-ı Kerim okuması ile başlayan ve 14 Ocak 2021 tarihinde Erzurum Ulu Camiinde dua programı ile sona eren 1001 Hatim Programı, Kur’an-ı Kerim bayramı sonrası Erzurum İl Müftüsü Şahin Yıldırım, “1001 hatmin başlangıcına sebebiyet teşkil eden de doğal afetlerdir. Doğal afetlerin Pandemi sürecinde de bir anlam bulmuş olması dolayısı ile daha farklı bir şekilde idrak edildiğini gördük” dedi.

Kur’an Bayramının 487 Yıldır Tek Adresi Erzurum’da, Cüz Okunmadık Ev Kalmadı

1001 Hatimleri Başlatan Pir Ali Baba Kimdir?

Pir Ali Baba'nın yaşadığı dönem Yavuz Sultan Selim ve oğlu Kanuni Sultan Süleyman'ın Osmanlı padişahı olduğu yıllardır. Bu dönem Osmanlı Devletinin yükselme ve gelişme yıllarıdır. Bu yıllar aynı zamanda ilim, sanat ve edebiyat alanında büyük gelişmeler olduğu ve günümüze kadar gelen kalıcı eserlerin meydana geldiği yıllardır.

Bu ortamda yetişen Pir Ali Baba, âlim, fazıl, zahit bir mübarek zat olup o devrin büyük zenginlerindendir. Düzcü köyünde mutasarrıflık yapan Ali Baba 'Eğer her yıl binbir hatim okursanız Allahü Teala bu memleketi hususiyetle zelzeleden korur' demiştir.

Maliki bulunduğu 8 köyden 4'nün gelirini tamamen (meşayih ve ulemadan olan evlatları nezaretinde) Erzurum'da yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği, 'Bin Bir Hatim' okunmasına vakf etmiş ve bu hatimler o günden sonra Erzurum'da sürekli okutularak, Birinci Cihan Harbi yıllarına kadar devam etmiştir.

O yıllarda meydana gelen bazı aksamalarla okutulamayan binbir hatimler, bir süre sonra Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzâde ve o zamanın Erzurum milletvekillerinden Mühirzâde Asım Efendi ile Zihni Bey'ler tarafından yeniden okutulmasının temini için Mustafa Kemal Paşa'dan izin istihsal ettirerek Binbir hatimler yeniden başlayıp devam etmiş ve günümüze kadar gelmiştir.

Erzurum Binbir Hatim Pir Ali Baba Kimdir

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
15 Ocak 2021 23:32
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}