SAĞLIK

Ölümlerin Yüzde 23'ü Sigaradan!

Ölümlerin Yüzde 23ü Sigaradan!
Ölümlerin Yüzde 23'ü Sigaradan!


Dünya Genelinde Üç Kişiden Biri Tütün Kullanıyor!

Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 6 milyon kişi dünya hayatına gözlerini yumuyor. Ülkemizde bu sayı yılda 100 bin kişi ve tüm ölümlerin %23'ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Dünyada 15 yaş üzeri nüfusta, 1.2 milyar kişi tütün kullanmakta, bu sayıda her üç erişkinden biri olarak tekabül etmektedir.

Tütün kullanımı, önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olarak dikkat çekiyor. Bu kapsamda, Türkiye'de tütün ürünleri ile mücadele alanında ilk yasal düzenleme 1996 yılında yapılmış olan 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanundur. 2016 yılına kadar olan süreçte çeşitli mevzuat düzenlemeleri ile önleme çalışmaları hızlandırılmıştır.

Yapılan mevzuat düzenlemelerinin amacı; kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirleri almak ve herkesin temiz hava soluyabilmesinin sağlanmaktır. Bu çalışmalar kapsamında, Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından işletmelere 4207 sayılı kanun gereği eğitim ve denetimler yapılmaktadır. Erzurum'da 2016 yılı içerisinde 35 bin 38 denetim ve eğitim yapılmış.



Yeşil Dedektör!

Sağlık Bakanlığı olarak sigarayla mücadele çalışmaları kapsamında Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile birlikte "Yeşil Dedektör" isimli akıllı telefon uygulaması geliştirilmiştir. "Dumansız hava sahası" ihlallerinin yetkililere bildirilmesini sağlayan Yeşil Dedektör mobil uygulaması, kapalı mekânlarda tütün mamülleri kullanımını ihlal eden işletme ve müşterilerin ihlallerini azaltmayı amaçlayan bir mobil uygulamadır ve tüm akıllı telefonların mağaza girişlerinden indirilebilmektedir.

Yeşil Dedektör mobil uygulaması ile kullanıcı ihlal bildirimini, tek tıkla konum belirleyerek ve mekan adı seçerek bildirebilecektir. İhlal bildirimi sonrasında bildirim, Sağlık Bakanlığı'nın özel olarak Yeşil Detektör için ayırmış olduğu sisteme düşecek ve oradan da saha ekiplerine ulaşacaktır. Saha denetim ekipleri ihlal bildiriminin yapıldığı mekana ulaşarak ihlal olup olmadığını değerlendirerek gerekli işlemi yapacaktır.

Tütünle mücadele kapsamında en önemli çalışmalardan biri de tütün bağımlılığının tıbbi tedavisi konusunda yapılan çalışmalardır. Bu bağlamda ilimizde, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Atatürk Üniversitesi'nde hizmet vermekte olan iki sigara bıraktırma polikliniğimiz bulunmaktadır. Polikliniklerimizde hekimlerimizin reçete ettiği ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak vatandaşlarımıza verilmektedir. Erzurum da 2016 yılı içerisinde 2530 vatandaşımız bu polikliniklerimize baş vurmuş, 210 kişi bu yöntemle sigarayı bırakmıştır.


'Sevdikleriniz İçin Sigaradan Vazgeçin' Pankartı İle Yürüdüler

Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş olan "9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü" her yıl bu konuya dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanmakta ve vatandaşlarımızda farkındalık oluşturulmaktadır.

"9 Şubat Sigara Bırakma Günü" nedeniyle düzenlemiş olduğumuz yürüyüşümüz, Yakutiye Kent Meydanı'nda saat:11.00'da başlamış ve Dumansız Hava Sahası konusundaki çalışmalara istikrarlı desteğini devam ettiren işletmelerimizden biri olan, Temelli Kıraathanesi'nde çay ikramı ile son bulmuştur. Kortej boyunca katılımcılara atkı, broşür ve dövizler dağıtılarak tütün ve tütün mamulleri ile olan mücadeleye dikkat çekilmiştir.

Kaynak: Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
10 Şubat 2017 17:38
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}