
Oldukça dar ve derin bir yatağı olan Çoruh, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri ve aynı zamanda en derinidir.
Dünyanın En Derin ve Hızlı Akan Nehri Çoruh!
Oldukça dar ve derin bir yatağı olan Çoruh, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri ve aynı zamanda en derinidir.
Erzurum'un İspir ilçesinden geçen Çoruh Nehri Mescit Dağları'ndan kaynağını almaktadır. Önce batı doğrultusunda ilerleyen Çoruh Nehri, Bayburt'u ve İspir'i geçtikten sonra Artvin il sınırına girer. Oltu Suyu ve Yusufeli yakınlarında Barhal Deresi'yle birleşen Çoruh, kuzeybatı yönüne doğru ilerler. Yusufeli, Artvin ve Borçka'dan geçen nehir, Muratlı kasabasından ülke sınırlarını terk ederek Gürcistan'a ulaşır ve Batum'un güneyinden Karadeniz'e dökülür. 376 km uzunluğundaki Çoruh Nehri'nin 354 kilometresi ülke sınırlarımız içerisinde, 260 km'si Erzurum sınırları içerisinde kalmaktadır.
Oldukça dar ve derin bir yatağı olan Çoruh, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri ve aynı zamanda en derinidir. Çoruh Nehri'nin debisi ilkbaharda yükselir, yaz aylarında ise azalır.
Çoruh Nehri'nin de içinde bulunduğu havza, pek çok turizm aktivitesine olanak sağlamaktadır.
Kaçkar dağlarında zirve yapmak için en uygun güzergah, yöre yakınındaki Yaylalar Köyü üzerinden gerçekleştirilir. Sarp vadiler arasında kamp kurarak, rafting yapma olanağı sunan Çoruh Nehri, özellikle yaz aylarında yabancı sporcuların akınına uğrar. Çoruh Nehri. 1993 yılında Dünya Rafting Şampiyonası'na da ev sahipliği yapmıştır.
Doğu Karadeniz dağlarından akan erimiş karlarla beslenen Çoruh Nehri, kanyonlardan, vadilerden, meyve bahçelerinden, küçük pirinç tarlalarından, etkileyici dağların ve Anadolu köylerinin tam arkasındaki antik kalelerin arasından geçer ve muhteşem güzellikler oluşturur.
Zengin flora ve faunaya sahip Çoruh Havzası, doğa turizmi için gözde merkezlerden biridir. Nehrin çevresindeki bazı kayalıklarda nesli tükenmekte olan kızıl akbaba, burada koloniler halinde yaşamaktadır. Ayrıca Çoruh Vadisi boyunca boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, porsuk, sansar, su samuru, tavşan, ur keklik, yaban horozu, çulluk, yaban ördeği, üveyik, sarıasma, sarı sandal, ardıç kuşu, güvercin, tahtalı kuşu ve çeşitli yaban hayvanı türleri bulunmaktadır. Ayrıca. Çoruh Nehri ve kollarında başta sazan ve kefal olmak üzere toplam 12 balık türü yaşamaktadır.
Erzurum'un güneybatısına düşen İspir ilçesine her gün şehir merkezinden kalkan otobüslerle yaklaşık 1,5 saatte ulaşılabilmektedir.
Kaynak: Erzurum Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kapak Fotoğrafı: @bbetuluzun
Yorum Yazın