BİLİYOR MUYDUNUZ?

Fahri Belediye Reisi Menderes'in Erzurum'a 2 Önemli Katkısı

Fahri Belediye Reisi Menderesin Erzuruma 2 Önemli Katkısı
Fahri Belediye Reisi Menderes'in Erzurum'a 2 Önemli Katkısı


Başbakan Adnan Menderes'in Erzurum'a 2 Büyük Katkısı


Adnan Menderes'in Erzurum'a katkılarından dolayı 1957 yılında "Erzurum fahri hemşehrisi" ve "Fahri Belediye Reisi" payesi verilmiştir.

Dönemin Belediye Başkanı Dr. Edip Somunoğlu'nun idaresindeki Erzurum Belediyesi tarafından Başbakan Adnan Menderes'e 11 Haziran 1957 tarihli meclis kararıyla verilen "Erzurum fahri hemşehrisi" ve "Fahri Belediye Reisi" payesi bilindiği gibi darbeciler tarafından iş başına getirilen Belediye yönetimince 15 Temmuz 1960 tarihli 307 numaralı kararla kaldırılmıştı.

Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde aldığı kararla Başbakan Adnan Menderes'e meclis kararıyla "Erzurum fahri hemşehrisi" ve "Fahri Belediye Reisi" payesini yeniden iade etti.

1957 Yılında Menderes'e "Erzurum fahri hemşehrisi" ve "Fahri Belediye Reisi" payesinin verilmesinin 2 önemli nedeni...


1. Atatürk Üniversitesi'nin Kurulması

Atatürk Üniversitesi temel atma töreni

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1937 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclis'inde yasama yılını açış konuşmasında Doğu Anadolu'da büyük bir üniversite kurmanın gereğini ifade ederek, bu husustaki çalışmaları başlatma talimatı vermişti. Atatürk'ün ölümünün ardından bu çalışmalara 12 yıl ara verildikten sonra konu; 1 Kasım 1950'de 3.Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından Büyük Millet Meclisi'nin açılışı nutkunda tekrar gündeme getirildi. Bu uyarı üzerine, 2.Menderes Hükümeti konuyu programına alarak Erzurum'da üniversitenin kurulması kararını almıştır.


2. Şeker Fabrikasının Kurulması

Erzurum Şeker Fabrikasının açılışı

Erzurum'un ilk fabrikalarından birisi olan Şeker Fabrikası Menderese Hükümeti tarafından yaptırılmıştır. Fabrikanın açılması o günlerde Erzurum için üretim ve isitihdama yönelik önemli bir gelişme olmuştur.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
18 Eylül 2018 20:35
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza