BİLİYOR MUYDUNUZ?

Eski Erzurum Evlerinde Bir Kapıya Neden İki Tokmak?

Eski Erzurum Evlerinde Bir Kapıya Neden İki Tokmak?
Eski Erzurum Evlerinde Bir Kapıya Neden İki Tokmak?


Eski Erzurum Evlerinde Kapıda İki Tokmak


Eski evlerin kapılarında daha ağır ve daha hafif olan iki tokmak bulunurdu. Peki neden bir kapıya iki tokmak konuluyordu?

Eski Erzurum evlerinde kapının üstünde iki tokmak olurdu. O iki tokmak zamanımızda akıllı ev konseptlerinde görüntülü sistemler gibi olmasa da kapalı devre kamera sistemi gibi çalışırdı.

Eski Erzurum Evlerinde Kapı Tokmakları

Birinci tokmak ağır ve büyük olurdu. Altına da ''tok'' sesi çıkarması için bir metal takılırdı. İkinci tokmak daha küçük ve hafifti. Altında genelde ince bir demir olur ya da olmazdı. Bu tokmaktan da ''tık'' diye tiz bir ses gelirdi.

Gelen misafir erkek ise büyük tokmağı vururdu. İçeridekiler gelen ''tok'' sesinden bir erkeğin geldiğini anlar ve kapıyı erkek açardı.

Evde erkek yoksa o kapı hiç açılmaz arkasından "begim" ya da "babam evde yok" diye bir ses gelirdi. Gelen erkek geri dönerdi. Kapıdan gelen ses ''tık'' ise kapıyı vuran kişi bayandır. Kapıyı içerideki bayanlardan biri açardı.

Eski Erzurum Evlerinde Kapı Tokmakları

Kapılarda tokmağın kalktığı zamanlarda kapı çalındığında içerideki bayan kim o demden kapıyı tıklatırdı. Gelen kişide kendini tanıtırdı. Duruma göre hareket edilirdi.

Çetin Külekçi

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
1 Ekim 2018 11:30
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza