GÜNCEL

Erzurum'un Organik, Iğdasor, Arzıtı, Söğütlü Ürünleri Tezgahlarda! Peki Almayan Var Mı?

Erzurumun Organik, Iğdasor, Arzıtı, Söğütlü Ürünleri Tezgahlarda! Peki Almayan Var Mı?
Erzurum'un Organik, Iğdasor, Arzıtı, Söğütlü Ürünleri Tezgahlarda! Peki Almayan Var Mı?

Bu Ürünler Kışın Habercisi!


Erzurum yöresinin organik ürünleri yerel pazarlarda ve sokak aralarında satışta...


Kışın habercisi olan Erzurum yöresi ürünleri, doğal lezzetlerinin yanında sağlığa olan faydaları dikkat çekiyor.

Organik ürünler, genel itibari ile Erzurum'un Pasinler ilçesi mısırı, Iğdasor köyü salatası, Söğütlü köyü fasulyesi ve Arzıtı'nın şalgamı yanı sıra Kocabaş (kara turp)'u ile tezgâhlarda yer alıyor. İşte açtığı küçük tezgâhında organik ürünler satan Mustafa Topuz'dan bilgiler.

Organik Ürünler Ne Kadar Zaman Satışta?

Organik ürünlerin kısa bir süre satışlarının yapıldığını aktaran Topuz, 'Ağustos'un başlarında başladık ve Ekim'in sonlarında künfe yekûn' diyor.

Değişik şekillerinin organik olmasının en belirgin özelliği olduğunu ifade eden ve bunun müşterilerin gözlerden kaçmadığı ifade eden Topuz, bu ürünlerin sağlığa faydalarının da olduğunu belirterek, 'Bu ürünlerde hiçbir katkı yok. Tamamen doğaldır." diye ekliyor.

Fiyatları Geçen Yıl Ne Kadardı? Bu Yıl Ne Kadar?

Tablalarda veya şehrin haraketli noktalarında satışı yapılan doğal lezzetlerin fiyatları marketlerden uygun gözüküyor.

Haberimizde yer alan fiyatları güncellerken bizlere Çetin Yukal yardımcı oluyor. Geçen yıl Pasinler mısırının 7 tanesinin 5 TL civarındaydı bu yılda fiyat 10 TL civarında, Iğdasor salatasının geçen yıl 3 kg'ının 5 TL civarındaydı bu yıl 3 kg fiyatı 10 TL civarında, Arzıtı şalgamının ise geçen yıl kg fiyatı 2,5 TL iken bu yıl 3 kg'ı 10 TL civarında, Söğütlü fasulyesinin geçen yıl kg fiyatı 3,5 TL iken bu yıl kg fiyatı 5 TL ve ayçiçeklerinin ise geçen yıl 2, 3 ve 5 TL olan fiyatı bu yıl 5 TL civarında satılıyor.

Satış Yerleri Nere?

Topuz, yöresel organik ürünlerden almak isteyenlerin, Gez Mahallesi, Kuşgay civarında kendilerine ulaşabileceğini ayrıca Gürcükapı Cami çevresinde satışların yapıldığını kaydediyor.

Sağlığa Faydaları Neler?

Erzurumlunun kışa hazırlığa başladığı ve bu çerçevede turşular ile benzeri hazırlıklar yapığı zaman zarfında emekli öğretmen Ali Çüçen ise yöresel şalgam ile yapılan turşusuyunun sağlık için iyi olduğunu, mideyi yormadığını, böbrek taşlarına iyi geldiğini, kokusu ile nefes darlığını açtığını ve aç karna yenilir ise iştah açtığını dile getiriyor.

Öte yandan yöresel Karaturp olarak ifade edile Kocabaş suyunun kabızlığı önlediği, lif zengini ve kilo vermek isteyenler için bire bir olduğu, idrar arttırıcı etkisi ile böbrek taşlarını engellediği, cildin nem dengesini koruduğu, çiğnendiğinde diş eti kanamalarını azalttığı, gaz giderici olduğu, öksürüğe ve boğazda oluşan şişliklere iyi geldiği belirtiliyor.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
1 Ekim 2018 22:39
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}