ERZURUM TARİHİ

Abdülhamid Han'ın Fermanında Vurguladığı 6 Önemli Nokta ve Kahraman Erzurumlular

Abdülhamid Hanın Fermanında Vurguladığı 6 Önemli Nokta ve Kahraman Erzurumlular
Abdülhamid Han'ın Fermanında Vurguladığı 6 Önemli Nokta ve Kahraman Erzurumlular

Gazi Ahmet Muhtar Paşa hazretlerine hitaben İstanbul'dan, Padişah II. Abdulhamid Han hazretlerinden

"Vezirim Muhtar Paşa!

Asya'nın en önemli bir noktası...

Bugünkü gün bulunduğunuz yer, kahrolası düşmanın arzularını uyandıran Asya'nın en önemli bir noktasıdır. İşte bu yer büyük bir tehlikede bulunuyor.

Erzurum düşman istilâsına girerse...

Maazallah, ordunuzda bir vakitten beri görülen karışıklık ve bozgunlar bu defa da tekrar eder ve Erzurum düşman istilâsına girerse, böyle üzücü bir olayın, devletin maddî ve manevî varlığına açacağı yaralar size tarife muhtaç değildir.

Binaenaleyh, asıl iş görecek, devletin üzerinizdeki nimet hakkını yerine getirme ve İslam milletinin sizden beklediği fedakârlığı ispat edecek gün, bu gündür.

İslam milletinin sizden beklediği fedakârlığı ispat edecek gün...

Bulunduğunuz durum ve yer ki, onun muhafaza olunamaması, hepimize, kıyamete kadar tarihlerimizden silinmeyecek ve askerlik namusumuza leke verecek, hazin bir hâtıra olacaktır.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa

Halkın, kanlarının son damlasını bu uğurda akıtıp...

Bunun olmaması için, bütün askerin ve silâh kullanmaya gücü yeten halkın, kanlarının son damlasını bu uğurda akıtıp, savunma görevini ne pahasına olursa olsun yerine getirmeye çalışmaları lâzımdır.

Her kim savaş alanında bozgun çıkarır ve...

Bunun için bizzat, vezirim İsmail ve İzzet ve Mustafa ve Hasan Paşalarla ciddi elbirliği ederek bütün gücünüzü sarf eyleyiniz. Ve en büyük kumandandan başlayarak, her kim savaş alanında bozgun çıkarır ve geçen muharebede olduğu gibi endişe ve korkuya kapılarak kaçma utancını işlerse, onu derhal kurşuna diziniz. Ve askerin geri çekilmesini önlemek için, diğer etkili askerî tedbirleri dahi alınız.

Katiyen telâş ve korku göstermemenizi...

Cümlenizi Hazret-i Hakk'ın hıfz ü nusretine tevdi eyler ve katiyen telâş ve korku göstermemenizi ve kendilerini korumaya güçleri olmayan biçarelerin ve bilhassa kadın ve çocukların emniyet ve muhafazalarını ayrıca tembih ederim.

Vatanlarının savunmanın, bu konuda fedakârlık ve gayret göstermenin; dini ve insani bir görev olduğu, bu konuda azami direniş ve gayret göstermeleri benim arzum olduğunu, Erzurum ve Erzincan ve Bayburt ve Kiğı kazalarıyla diğer civar yerlerin eşraf ve halkına acele olarak bildiriniz."

Sultan Abdülhamid Han, 5 Kasım 1877

Fermana harfiyen uyan ve kanlarının son damlasına kadar vatan topraklarını müdafaa eden Kahraman Erzurumlular...

Erzurum Rus Savaşı

Şehrin eteklerine kadar gelen, Aziziye tabyalarını ele geçiren ve şehir merkezine saldırmaya hazırlanan Ruslara karşı,Nene Hatun ve Dadaşlar, tabyadan kalan askerlerle birleşip karşı saldırıya geçti. Geceden başlayıp sabaha kadar süren bir savaşın ardından Ruslar Aziziye Tabyalarını boşaltıp kentten geri çekilmek zorunda kaldılar. Osmanlı Devleti Ruslara karşı büyük bir zafer kazanmış oldu...

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
8 Kasım 2018 12:37
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}