GÜNCEL

Eski Bakan Cağ Kebap Kesti!

Eski Bakan Cağ Kebap Kesti!
Eski Bakan Cağ Kebap Kesti!

Cağ Kebabı Neden Tercih Edilir?

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Erzurum'a gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz cağ kebabı kesti. Erzurum'a gelip cağ yememek olmaz. Peki, neden cağ kebabı tercih edilir? İlk akla gelen lezzeti oluyor.

Anadolu ve Türk mutfağı çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Bin bir türlü lezzet her damak tadına hitap ediyor. Bunların başında, Erzurum'un Tortum ve Oltu ilçesi ile üne kavuşmuş olan cağ kebabı geliyor. Öğleki Erzurum'a gelip de cağ yemeden şehirden ayrılan yoktur.

Cağ kebabının Erzurum ile özdeşleşen değerine, değer katan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın bu dokunuşu sonrası neden cağ tercih ediliri masaya yatırdık. İlk akla gelen lezzeti ve farklı pişirilme yöntemi oluyor.

Erzurum'un Dillere Destan Tescilli Lezzeti Cağ Kebabı Tarifi...

Erzurum'un cağ kebabını bilmeyen yoktur. Öyleki Erzurum'a gelenler cağ kebabı yemeden Erzurum'dan ayrılmazlar. Erzurum'da yaşayanlarda fırsat buldukça damakları şımartan bu lezzetini tatmadan edemezler. Peki dillere destan bu lezzet nereden geliyor? Etinin terbiyesi nasıl yapılıyor? İçerisinde neler var? Bu yazımızda sizlere cağ kebabının nasıl yapılacağını sunuyoruz. Eğer sizde cağ kebabını kendiniz yapmak istiyorsanız, sevdiklerinize kendi ellerinizden cağ kebabı sunmak istiyorsanız veya doya doya kendim yapayım kendim yiyeyim diyorsanız size cağ kebabının tarifini veriyoruz. Ayrıca başka şehirlerde yaşayanlar cağ kebabı nasıl yapılır, tarifi var mı diye sorduklarında cağ kebabının tarifini verebileceğiniz bilginiz olsun...

Cağ Kebabının Tarifine Başlamadan İçindekileri Sunuyoruz...

Kebabımız kuzu eti, kaya tuzu, karabiber ve soğandan oluşur. 55 kilogram et için oranları aşağıdaki gibidir.

55 Kg. Kuzu Eti (2 Bütün Kuzu)

200 Gr. İnceltilmiş Kaya Tuzu

150 Gr. Karabiber

3 Kg. Soğan

Burada yazan miktarları oranlıyarak et miktarını artırıp azaltabilirsiniz.

Cağ Kebabının Tarifi...

Kemikleri alınmış bütün kuzu etleri boydan iki parçaya ay­rılmış şekilde doğrama tezgahı üzerine konulur. Etler cağa dizi­lecek şekilde kesilerek dövme işlemiyle düzleştirilir. Düzleşti­rilen bu etler tezgah üzerine serilerek tuzlama işlemine hazır hale getirilir. Daha sonra ince uzun doğranmış olan soğanlar bir kaşık tuz yardımıyla bir leğende iyice yoğrulur. Yoğrulan soğan­lar, tuz ve karabiber etlerin üzerine dökülerek etler bir saat kadar terbiye edilir. Terbiye işlemi bittikten sonra tuzlanmış olan etler cağa dizilir. Cağ ateşin karşısında yatay bir şekilde sürekli çevril­erek pişirilir. Küçük cağlar etin pişen kısımlarına geçirilerek bıçak yardımıyla kesilir ve servis edilir.

Cağ kebabının tarifinde etlerin terbiyesi kadar pişirilmeside lezzet açısından son derece önemlidir

Cağ kebabı yatık olarak özel odun ateşinde pişirilir. Ateşin kuvveti, dönerin ateşe yakınlığı, yavaş yavaş pişirilmesi gibi nedenler cağın lezzetine etki eder.

Peki Erzurumlular Bu Lezzeti Tada Biliyor Mu?

Cağ kebabının lezzeti dillere destan olmuş. Erzurum'a, ta... uzak yerlerden gelenler, bu lezzeti tatmadan gitmez. Uzaklardan gelenler bu lezzeti tadarken, 'Biz Erzurum'da yaşayanlar ne kadar sıklıkla bu lezzeti doya doya yiyebiliyoruz' diye aklımıza geldi...

Sizlerinde yorumlarınızı bekliyoruz...

Cağ Kebabı Tarifi Kaynağı: Doğu Anadolu'nun Gastronomi Kalesi

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
20 Ocak 2018 11:17
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}