BİLİYOR MUYDUNUZ?

Hürriyet Gazetesi'nden 24 Haziran'da 'Galaksiye Dadaş Gözü' Manşeti

Hürriyet Gazetesinden 24 Haziranda Galaksiye Dadaş Gözü Manşeti
Hürriyet Gazetesi'nden 24 Haziran'da 'Galaksiye Dadaş Gözü' Manşeti

Yapımının % 80'i tamamlanan Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (ATASAM) bağlı çalışacak olan Doğu Anadolu Gözlemevi, 24 Haziran 2018'de Hürriyet Gazetesi'nin manşetinde yer aldı.

4 metre çapındaki teleskopuyla Türkiye'nin astrofizik alanında büyük sıçrama yapmasını sağlayacak merkez, Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi (DAG), Anadolu'nun zirvesi Erzurum'da Türkiye'nin en büyük ve ilk kırmızı ötesi teleskobuna sahip gözlemevidir. Palandöken Dağı (3175 m rakımlı) ve çevresindeki Karakaya Tepeleri'nin (3170 m rakımlı) astronomik açıdan büyük bir potansiyele sahip zirvelerinden birisinde Dünya'nın uzaya açılan önemli bilimsel araştırma merkezlerinden biri kuruluyor.

DAG Projesi, 3 aşamalı bir proje olup; ilk aşaması teleskop, kubbe, binalar ve altyapısıyla gözlemevi kurulmasından oluşan DAG Projesi'dir (2012 - 2019);,

2. aşaması Odak Düzlemi Aygıtları'nın (ODA) alımı, tasarımı, yapımı ve bir Optik Laboratuvarı kurulmasından oluşan ODA Projesi'dir (2016 - 2019);,

3. aşaması ise 4 m'ye kadar olan bütün ayna ve uzay - uydu ekipmanlarının kaplanacağı Ayna Kaplama Sistemi'nden (AKS) oluşan AKS Projesi'dir (2018 - 2020);.

Haberin tamamı için tıklayınız...

ATASAM Erzurum Gözlemevi

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
26 Haziran 2018 17:02
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza