BİLİYOR MUYDUNUZ?

Merak Ettiniz Mi Hiç Palandöken İsmi Nereden Geliyor?

Merak Ettiniz Mi Hiç Palandöken İsmi Nereden Geliyor?
Merak Ettiniz Mi Hiç Palandöken İsmi Nereden Geliyor?


Palandöken Dağı!
 

Erzurum'da bulunan ve dünyanın sayılı kayak merkezlerinden birine sahip dağın, Palandöken ismi bütün olarak 'taşlık yokuş' anlamına gelen birleşik bir kelimedir.


Anadolu'da anlatılan pek çok efsanede kendisine yer bulan Palandöken dağı ismini eşek semeri anlamına gelen "palan" kelimesi ve "döken" kelimesinin birleşiminden almaktadır.

Erzurum'un güneyinde yer alan 70 km uzunluğundaki, 25 km genişliğindeki, 3 bin 176 m yüksekliğindeki Palandöken, 5 ay bo­yunca kayak yapmaya elverişli yapısı, kar kalitesi ve uzun pistleri ile dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biridir.

Palandöken İsmi Efsanesi

Erzurum Palandöken İsmi

Tırmanış açısından çok büyük zorluk barındıran dik yamaçlara sahip Palandöken ismi için yörede bir efsane dillendirilir.

Palan eskiden eşeklerin sırtına semer niyetine takılan bir aletmiş. Fakat bu dağa tırmanırken eşeklerin sırtlarında eğimden dolayı duramayıp düşerlermiş. Bunu seyreden bir iki atamız 'aha palanlar dökülüyor' bu dağın adı palandoken olsun demişler...

Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum Palandöken İsmi

Kış sporları ve kış turizmi hareketleri bakımından Türkiye'nin birinci derecede önemli ve öncelikli kayak alanları arasında yer alan Palandöken Dağları, serbest kayak ve kış turizmi hareketleri yönünden de uluslararası bir istasyon özelliği taşımaktadır. 2011 yılında 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapan ve 2017 EYOF(Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları) organizasyonunun gerçekleştirileceği Erzurum, Türkiye ve dünya kış turizminin yeni cazibe merkezlerinden biri olmuştur. Palandöken kayak merkezi, New York Times Gazetesi tarafından belirlenen dünyadaki 41 kayak merkezi arasında 18. sırada gösterilmiştir.

Alp disiplini ve snowboard için cazip pistlerin bulunduğu kayak merkezi; yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube, paintball gibi farklı aktivitelere de olanak sağlamaktadır. Büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist bulunmaktadır. Tüm pistlerde aynı anda yaklaşık 12 bin kişi kayak yapabilmektedir.

Kar yağışının Ekim-Kasım aylarında kendini gösterdiği Erzurum'da, kayak mevsimi Kasım ayından itibaren başlamakta ve Nisan ayının sonuna kadar sürmektedir. Palandöken, kaymaya olanak sağlayan "toz kar" özelliğini, ikliminden dolayı, bütün kayak sezonu boyunca sürdürmektedir. İklim koşulları, kış turizmi yapılması açısından son derece elverişlidir. Yaklaşık 5 ay süren kış boyunca ortalama sıcaklık -5,-9 °C'dir.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
1 Aralık 2018 12:33
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza