SEKTÖREL HABERLER

Odunlar Buz Tuttu!

Odunlar Buz Tuttu!
Odunlar Buz Tuttu!


Oduncular Geçmişi Mumla Arıyor!

Erzurum Mahrukatcılar sitesinde odun ve kömür sektöründe faaliyet gösteren esnaf sayısı önceki yıllara kıyasla azalıyor.


30 yıldır odun kömür - sektöründe faaliyet gösteren Muzaffer Vurucu, bu azalışın nedenini doğal gazın yaygınlaşmasına bağlıyor. Doğal gaz öncesinde revaçta olan sektörün bugün odunu, cağ kebabına, lahmacun ve pide fırınlarına, kara fırınlara ve doğal gazın yaygınlaşmadığı ilçelere satarak ayakta durabildiğine vurgu yapıyor.

Bir zamanlar, Erzurum Pelit meydanında öküz arabalarıyla yoğun satışın yapıldığı, sonrasında şehrin muhtelif yerlerine dağılan sektör temsilcilerinin yaklaşık 10 yıl öncesinde belediye tarafından site haline getirilen mahrukatcılarda satış yaptığı kaydediliyor. Önceki yıllara nazaran sektörde 3'te 2 oranında azalma yaşanırken bu sayı her geçen gün artıyor.

erzurum odun sektörü

Odun Deyip Geçme

En iyi performans, en çok kor veren ve alevi en çok tutan ağacın odunuyla elde edilir. Meşe en çok kor veren ve kalori değeri en yüksek olan ağaçtır.

Dışbudak, Akcaağaç ve Kayın gibi ağaçların kalori değerleri, Meşe ye göre %8 ila %11 arasında düşüktür. Söğüt, Kavak, Ihlamur ve kestane gibi yumuşak ağaçlar Meşe ye göre ortalama iki kat daha az ısıtır. Çam ve Köknar ağacının kalori değerleri Meşe den yaklaşık %30 daha düşük. Reçineli ağaç türünden ise çok daha fazla is olduğu aktarılıyor. Özellikle bu tarz odunlar cağ kebabı veya diğer kebap pişirmelerinde kullanılmıyor.

erzurum odun sektörü

Nemli Odun Yandığında Sarı Alev Oluyor

Kullanılacak odunun nem oranı %20'nin üzerinde olmamalıdır. Yaklaşık olarak bir buçuk yıl önce kesilmiş ve iyi havalandırılmış bir ortamda stoklanmış olmalıdır. Nem oranı yüksek olan odunun yandığında alev renginin sarı olacağı ve yanmanın uzun sürmeyeceği bilinmelidir. Nem oranı %50 olan bir odun kuru oduna göre iki kat daha az ısı enerjisi üretir.

Odunun içerisindeki suyun buharlaşması sırasında yani sıvı halden gaz haline geçmesi sırasında genel fizik prensibi itibariyle absorbasyonla bir sıcaklık düşmesine sebep olur.Bu nedenle kullanılan odunun kuru olması çok büyük önem taşımaktadır.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
30 Ocak 2017 23:22
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza