ERZURUMU GEZİYORUM

Erzurum'u Geziyorum: Mumcu Caddesi

Erzurumu Geziyorum: Mumcu Caddesi
Erzurum'u Geziyorum: Mumcu Caddesi


17. yüzyılda tesis edilen mahalle, Murad Paşa Mahallesi'ne bağlı iken 1642'den itibaren müstakil oldu.


Günümüzde Aşağı ve Yukarı Mumcu olarak zikredilen mahalle; kalenin batı tarafında Erzincankapı semti ile Gez Mahallesi arasındadır.

erzurum mumcu caddesi


Mumcu İsmi Nereden Geliyor

Çaykara ve Adnan Menderes Caddelerinin trafiğe açılmadığı dönemlerde, Cumhuriyet Caddesi'nin; Gürcü Kapı, Pelit Meydanı ve Gez Mahallesi'ne olan bağlantısı, yoğun olarak Mumcu Caddesi'yle sağlanırdı. Elektriğin hayatımıza girmesinden önce, şehrin aydınlatmasının kandil ve mumlarla yapıldığı dönemlerde mum imal eden ve aydınlatma işleri ile uğraşan esnafın çoğunluğu Mumcu Mahallesi'nde yaşar, bundan dolayı da mahalleye "Mumcu" ismi verildiği söylenir.

erzurum mumcu caddesi

Şehir, elektrikle aydınlatılmaya başlayınca, Mumcu'nun yağ ve kandil üreten esnafı da işlerini elektrik dükkânlarına çevirerek, değişime ayak uydurmuşlar. Kuşkay binasıyla Morkof'un Kışlası'nın bulunduğu Astsubay Orduevi arasında uzanan Mumcu Caddesi, Kara Köse Mahallesi'yle Mumcu Mahallesi'ni ayırarak, en altta Vatan Lokantası'na kadar uzanırdı.

erzurum mumcu mahallesi


Özel Muayenehaneler ve Eczaneler

Erzurum'un en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Mumcu Mahallesi, günümüze kadar gelebilmiş tarihi yapıları ile bunu gözler önüne seriyor. Bir zamanlar özel doktor muayenehaneleri ve eczahaneler denildiğinde akla gelen mumcu, günmüzde eletrikçiler, aydınlatma ve benzeri sektörlerin yoğun olarak bulunduğu bir cadde.

erzurum mumcu mahallesi


Mumcu Fotoğraflarda Anı Olarak Kalacak

Erzurum'un en eski mahallerinden birisi Mumcu. Zamanla harabeye dönen yapılar, çarpık yapılaşma, iç içe girmiş binalar. Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm kapsamına alınan Mumcu'yu zamanla bu haliyle göremeyeceksiniz. Sadece fotoğraflarda bir hatıra kalacak.

erzurum mumcu caddesi


Erzurum'un En Köklü Ailelerinin Yaşadığı Mumcu

Mumcu Erzurum'da hatırı sayılı insanların yaşadığı bir muhitti. Erzurum kültürünü içselleştirmiş, yaşamış ve yaşatmışlardır. Sizlere bizim gibi Mumcu'yu gezmenizi öneriyoruz. Ayrıca mumcu hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip ER-VAK Başkanı Erdal Güzel'den Mumcu'yu dinlemenizi öneriyoruz.

eski mumcu evleri

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
26 Nisan 2018 20:31
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}