GÜNCEL

1 Nisan Neden Şaka Günü? Unutulmayan 1 Nisan Şakaları!

1 Nisan Neden Şaka Günü? Unutulmayan 1 Nisan Şakaları!
1 Nisan Neden Şaka Günü? Unutulmayan 1 Nisan Şakaları!


1 Nisan hakkında merak edilenler!


1 Nisan şakası olarak hafızlara kazınan bu gün neden şaka günü olarak kutlanıyor, dünyaca ünlü şirketlerin ve basın organlarının yaptıkları ve günümüze kadar unutulmayan şakalar neler?

1 Nisan Şaka Günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir.


Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır.

Fransa (Poisson d'avril - Nisan Balığı) : 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan'dan 1 Ocağa aldırır. Bu arada 1 Nisan'ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenlere ise "Nisan Balığı" adı verilir

İngiltere - April Fools' Day - Nisan Aptallar Günü

İskoçya - Gowk veya Cuckoo günü

Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.


1 Nisan yüzyıllardır insanlık tarihinde etkisi olan bir tarih. İnsanların birbirine şaka yapmak için beklediği bu günde dünyaca ünlü şirketler, basın organları, ülkeler öyle şakalar yaptılar ki hala unutulmadı.

1 Nisan Neden Şaka Günü? Unutulmayan 1 Nisan Şakaları

İşte o trollük abidesi efsane 1 Nisan şakaları:

Kaynak: Top 100 April Fool's Day Hoaxes of All Time


1. Uçan Penguenler!

BBC, Antarktika'da uçan Adélie penguenlerinin keşfedildiğini duyurdu. Penguenler, dondurucu Antarktika kışından kaçmak için uçarak Güney Amerika'ya göç ediyordu. BBC, daha da ileri giderek penguenlerin videosunu yayınladı.


2. Google burun!

Dünyanın en büyük arama motorlarından Google, kokuyla arama yapan yeni nesil ürününü kullanıma sundu. Google tarafından anons edilen bu yeni üründe mobil telefon kullanıcıları aradıkları adresi kokusundan bulup ayrıca caddelerin kokularından bir arşiv de oluşturabileceklerdi.


3. Yerçekimi azalıyor, uçabilirsiniz!

İngiliz astronom Patrick Moore, BBC'ye yaptığı açıklamada 1 Nisan'da sabah saat 9.47'de Plüton gezegeninin Jüpiter'in arkasına geçeceğini, bunun da Dünya'daki yerçekimini geçici olarak azaltacağını açıkladı. Moore, tam gezegen hizalanmasının olduğu anda havaya zıplayanların kendilerini havada yüzüyormuş gibi hissedeceğini söyledi. Saat 9.47'den sonra BBC'yi arayan yüzlerce kişi, havaya zıpladıklarını ve kendilerini havada yüzüyormuş gibi hissettiklerini söyledi. Hatta bir kadın, kendisiyle birlikte 11 arkadaşının koltuklarından havalanarak oda çevresinde uçtuklarını iddia etti.


4. Maradona, Spartak Moskova'da!

Sovyetler Birliği'nin Izvestia gazetesi, dünyaca ünlü futbol yıldızı Diego Maradona'nın Spartak Moskova ile anlaştığını ve 6 milyon dolar kazanacağını yazdı. Izvestia'nın şakasını yutan Associated Press (AP) haberi tüm dünyaya yaydı ancak bir süre sonra haberi geri çekmek zorunda kaldı. AP, Sovyet gazetelerinin "1 Nisan şakası yapacağı düşünülmediği" için habere inandığını açıkladı.


5. Renkli televizyon için ekrana naylon kadın çorabı geçirin!

1962'de İsveç'in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalı SVT'ye 1 Nisan'da çıkan bir teknisyen, ekranın önüne bir naylon kadın çorabı geçirerek izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesini vermişti ve yüz binlerce kişi bu öneriyi gerçekten denedi.


6. Dijital Londra Saat Kulesi!

BBC, teknolojideki ilerlemelere bağlı olarak Londra Saat Kulesi'ne dijital gösterge takılacağını duyurdu. Dijital göstergeye karşı çıkan binlerce kişi, BBC'nin telefonlarını kilitledi. BBC'nin Japonca servisi ise, saat kulesindeki akreple yelkovanın ilk arayan 4 kişiye armağan edileceğini duyurdu. Atlas Okyanusu'nun ortasında bulunan bir Japon balıkçı, akreple yelkovan için arayan yüzlerce kişiden ilki oldu.

 

7. Solaklar için hamburger!

1998'de Burger King, USA Today'e verdiği bir sayfalık ilanda solaklar için özel olarak hazırlanmış "whopper" menüsünü sunacaklarını açıkladı. İlana göre, ülkedeki 32 milyon solak için hazırlanmış bu menüdeki hamburger solakların rahatça yemesi için 180 derece dönüyordu. Ertesi günü Burger King, solaklar için hamburgerin şaka olduğunu duyurdu. Ancak günlerce müşteriler gelerek bu menüden istedi, hatta bazıları sağ elliler için olanının üretilmesini talep etti."


8. Youtube kapanıyor!

Google, Youtube'a yüklenmiş en iyi videoyu bulabilmek için Youtube'u 2023'e kadar kapatma kararı aldığını ve kazanan videoyu 2023'te açıklayacağını duyurdu. Neyse ki bu şaka çok uzun sürmedi.


9. Yeni bir tür kızgın kafalı, çıplak, buz kurdu!

1995'te Discover dergisi, Aprile Pazzo isimli bir biyoloğun Antarktika'da kafası yassı kemiklerden oluşan ve penguenleri yakalamak için buzu büyük bir hızla ısıtan yeni bir tür hayvan türü keşfettiğini açıkladı. Dergiye, yaratıkla ilgili binlerce elektronik posta geldi.


10. Londra'ya inen UFO!

Londra'nın hemen dışındaki bir otoyolda binlerce kişi, parlak uçan bir cismin kente indiğini gördü. UFO, bir tarlaya inince İngilizler, polisi aradı. Uzay aracının kapısı açılıp içinden gümüş renkli kıyafetiyle biri çıkınca herkes koşarak uzaklaştı. Uzaylının Virgin Records'un başkanı 36 yaşındaki Richard Branson olduğu, UFO'nun ise özel olarak yapılmış bir sıcak hava balonu olduğu ortaya çıktı.


11. Pi sayısı artık 3 olacak!

New Mexicans for Science and Reason dergisi, Alabama Eyalet Meclisi'nin Pi sayısının 3.14159 olan değerini yuvarlayıp 3.0 olarak değiştirmeyi kabul ettiğini yazdı. Haber, kısa sürede internette yayıldı. Bunun bir şaka olduğu, Alabama Eyalet Meclisi'nin protesto dolu mektuplar alması üzerine ortaya çıktı.


12. Ağaçlarda spagetti yetişiyor!

BBC'nin Panorama programı, ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda artık spagetti yetişmeye başladığını duyurmuştu. Habere, ağaçlardan sarkan spagettileri toplayan çiftçilerin görüntüsü eşlik ediyordu. Çok sayıda izleyici, BBC'yi arayarak spagetti ağacını nereden alabileceklerini sordu. Telefonu açan BBC yetkilileri de 'bir kutu domates soslu spagettiyi ekin ve tutması için dua edin' yanıtını veriyordu.


13. Edgecumbe Yanardağı!

Alaska'nın Sitka bölgesinde yaşayanlar, 1 Nisan sabahı uyandıklarında Edgecumbe Yanardağı'ndan kapkara dumanlar çıktığını gördüler. Panik içinde evlerinden fırlayıp kaçışmaya başlayan halk, bir süre sonra bunun 1 Nisan şakası olduğunu anladı. Porky Bickar adında bir kişi, yanardağın kraterine yüzlerce araba lastiği yığıp ateşe vermişti.


14. Olmayan adanın kuruluşunu kutlamak!

Guardian gazetesi, Hint Okyanusu'nda yer alan noktalı virgül şeklinde adalardan oluşan San Serriffe adlı "uydurma" bir ülkeyi tanıtmak için yedi sayfalık bir ek yayımladı. Ekin yayınlandığı gün The Guardian'ın telefonları kilitlendi. Okurlar, cennete benzeyen adalarda tatil yapabilmek için daha fazla bilgi istiyordu. Sadece birkaç okuyucu, adayla ilgili her şeyin imla terminolojisinden geldiğini fark etti.


15. Sokrates'in mezarı bulundu!

Yunan Kültür Bakanlığı, Atina metro sistemi kazıları sırasında Sokrates'in mezarının bulunduğunu açıkladı. Mezarda Sokrates'in içtiği baldıranotunun kalıntılarını taşıyan bir vazo ve M.Ö. 400 ila 390'a ait bir deri parçası vardı. Fransız haber ajansı AFP, haberi tüm abonelerine geçti. Birkaç saat sonra şakanın ortaya çıkması üzerine üzerine AFP, haberi geri çekti.


16. Dikkat bomba!

I. Dünya Savaşı'nın ortalarında 1 Nisan 1915 sabahı bir Fransız havacı, Alman kampının üzerinde uçup, bombaya benzeyen bir şey bıraktı. Alman askerler, panik içinde kaçışmaya başladı. Patlama sesinin gelmemesi üzerine askerler, bombanın düştüğü yeri araştırdı ve üzerinde "1 Nisan" yazan bir futbol topu buldu.


17. Fısıldayan havuçlar!

İngiliz süpermarketler zinciri Tesco, The Sun gazetesinde bir reklam yayımlayarak, genetik değişime uğratılmış fısıldayan havuçları tanıttı. Havuçların bir tarafında hava delikleri vardı. Havuçlar, hava deliklerinden fısıltıya benzer bir ses çıkararak piştiklerini haber veriyordu.


18. Amerikan Kongre Binası çöktü!

The Madison Capital-Times gazetesi, bir dizi gizemli patlama sonucu Kongre Binası'nın çöktüğünü yazdı. Haberde Kongre Binası'nın yıkılırken gösteren bir de fotoğraf vardı. Gazeteye okurlardan binlerce mektup yağdı.


19. Eyfel Kulesi taşınıyor!

The Parisien gazetesi, Eyfel Kulesi'nin sökülüp taşınması için anlaşmaya varıldığını yazdı. Habere göre Fransız kültürünün simgesi kabul edilen Eyfel, Paris'in doğusunda açılacak yeni Euro Disney parkında tekrar monte edilecekti.


20. Taco özgürlük çanı!

1996'da Amerikan fast food zinciri Taco Bell'in, Amerikan bağımsızlık tarihinin sembolü olan özgürlük çanını satın aldığını ve federal hükümetin çanın adını Taco özgürlük çanı olarak değiştirdiğini açıklaması, halk arasında infial yarattı.

Kaynak: onedio.com

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
13 Nisan 2017 13:43
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}