ERZURUMDA RAMAZAN

Ispanağı ve Tereyağı ile Ramazana Özel Erzurum İcadı Kıyma!

Ispanağı ve Tereyağı ile Ramazana Özel Erzurum İcadı Kıyma!
Ispanağı ve Tereyağı ile Ramazana Özel Erzurum İcadı Kıyma!

Erzurum iftar sofraların vazgeçilmezlerinden kıyma!

Ispanağı, soğanı, pastırması ve yumurtası ile Erzurum'a özgü Kıyma...

Erzurum ve köyleri, yakın zamanlara kadar geçimini hayvan­cılıkla temin ettiği, hatta ülkemiz sathında da bu yönüyle tanındı­ğı için en fazla tüketilen gıda et idi. Sebzenin az olduğu bir yerde yemek kültürü de ister istemez hayvanlardan elde edilen ürünlere dayalı olmuştur. Bu sebeple Erzurumlu hanımların mutfağından et eksik olmaz. Hatta evde et olmadığında hanımlar, o gün ne pi­şireceklerini kara kara düşünürler. İşin esprisi bir yana hakikaten Erzurum mutfağında etin ve unun önemli bir yeri vardır.

Soğuk memleketlerde beslenmenin önemini dikkate alan büyüklerimiz, etin çok önemli olduğunu bildiklerinden, özellikle kış aylarında sofraya her gün etli bir yemekle oturmuşlardır. Bes­lenme, özellikle Ramazan'da daha bir önem kazanır. Bu nedenle Ramazan' da etli besinlerin tüketimi daha da artar.


Erzurum'a özgü kıyma

Erzurum'a özgü kıyma

Et, aynı zamanda hazmı zor bir besin olduğu için bir sebzeyle tü­ketimi tercih edilir. Erzurum'da etle beraber kullanılacak fazlaca bir sebze olmadığı için en çok bulunan ıspanak ete arkadaş edil­miştir. Kıymayı tek başına pişirip yemek zordur, hatta ağırdır. Bunun için büyüklerimiz, kıymanın içerisine ıspanak ve soğan koyarak biraz hafifletme yoluna gitmişlerdir. Genellikle kütükte doğradıklan eti, kurutulmuş ıspanakla ve yine güzden alınan soğanla bir araya getirerek ve Erzurum'da bolca bulunan tereyağı ilavesiyle kıymayı icat etmişlerdir. Yine o zamanlar Erzurum'da bolca üretilen pastırmadan da ilave ederek, bu yemeğe bir tat katmışlardır. Üzerine de yine proteince çok zengin olan yumurta kırıldı mı işte size Erzurum'a özgü "kıyma" ortaya çıktı demektir. Kıyma yemeğine Erzurum'da aynı zamanda 'mıhla' denildiği de vakidir. Bu yemek bugün de aynen devam ettirilmektedir.

Kaynak: Erzurum, 2013 H. Ömer Özden, Erzurum'da Ramazan

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
13 Mayıs 2019 13:03
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}