ROTALAR

Ecdada Giden Yol! Muhteşem Erzurum Tabyaları Rotası

Ecdada Giden Yol! Muhteşem Erzurum Tabyaları Rotası
Ecdada Giden Yol! Muhteşem Erzurum Tabyaları Rotası


Ecdada Giden Yol


Muhteşem Erzurum Tabyaları Rotası

Haritaların bir çıktısını alıp yola çıkabilirsiniz. Yolculuğumuzu özel otomobil ile gerçekleştireceğiz. Ulaşım yollarının çoğu asfalt olup yaklaşık 1 kilometresi bozuk. Tabyalar rotamızı yaklaşık 1,5 saat olarak planladık.


Tabyalar gezimizde hangi tabyaları ziyaret edeceğiz?

Tarihi Menfez,
Gez Tabyası,
Dedelerimizin el emeği Eşsiz Taş yol,
Muhteşem Toparlak (Yıldırım) Tabya,
Kusursuz Ağzıaçık (Fatih) Tabya,
Büyüleneceğiniz Sivişli Tabya.


Nasıl gideceksiniz?

tabyalara nasıl gidilir

Kars Kapıdaki Şehitliğimiz başlangıç noktanız olsun bence. Şehitliği hiç görmeyenleriniz vardır mutlaka. Nasıl hala bu topraklardayız, can verip bedel ödeyen yiğitleri ziyaret ederek başlayın derim.

Sonra Pasinler istikametine devam edin, hemen sağınızda 109'ncu Topçu Alayının girişinde I. Dünya Savaşı toplarına selam verip, Nenehatun Tarihi Milli Parkını geçince 300 m. sonra sağdaki benzinliğin yanından Gez, Toparlak, Ağzıaçık tabelalarını takip ederek sağa girin. Yoldan hiçbir yere sapmadan düz devam edin. Buradan sonra sizi Sarı-Siyah renkli küçük tabelalar yönlendirecek.

Maksut efendi türbesine kadar yol asfalt. Sonra orijinal Tabya yolları başlayacak. hiçbir yere sapmadan devam edin.

Önce Tarihi Osmanlı Dönemi Menfezi göreceksiniz. Yıllar önce atalarımız yolları uçuran sellerle nasıl zekalarıyla başa çıkmış gözlerinizle görün. Daha sonra yolu takiben yükselin hiç bir yere sapmadan tabelaları takip ederek sürün aracınızı Ecdadın emanetlerine doğru. Yol sadece şu an geldiğiniz noktada çok az kötü, dikkatlice aracın altını taşa vurmadan devam edin.

Gez tabya

Gez tabya yol ayrımına geldiğinizde sağdan devam edin. Hep sağdan devam edin uzun yolu kullanın aracınız 4 çeker ise soldaki ilk dönüşü kullanın. Daha sonra karşınıza Gez Tabya çıkacak. Etrafı izlerken sol tarafta büyük topçu bataryalarının yerleştirildiği kazamatları net görebilirsiniz.

Sonra aynı yoldan aşağı tabelalara geri inin. 100 metre sonra Taş yola geleceksiniz. Nasılda eşsiz, nasılda muazzam. Ecdadın alın teri değmiş o yol helaldir size üzerinden zamanın tıkırtılarını lastiklerinizde hissederek ağır ağır yükselin. Uzun bir düzlüğe geleceksiniz solunuzda bu mevsimde yol boyu muhtemelen Papatyalar size eşlik edecek. Yolun viraj yaptığı yerde düm düz karşıya girin Tabela Toparlak Tabya diyecek size sağ tarafa doğru. Henüz bu kadar yaklaştınız ama hala göremediniz değil mi?

Toparlak Tabya

Tümseği aşınca bir şaheser ile karşılaşacaksınız. Avluya girince sola dönün ve oradan tabyanın arkasına doğru silik patikayı takip edin.. Sağa doğru girin ve üst setteki Topçu odalarını ve tümseğin üzerinden aşağıya düşmanın hücum ettiği yeri görün. Binadaki Ovallik ne kadar güzel değil mi? Ne muazzam işçilik... Sağa devam edin yol sizi başladığınız avluya döndürecek.

Ağzıaçık Tabya

Şimdi geri gidin ve ana yola tekrar çıkın. Tabela sizi Ağzı Açık Tabyaya doğru Taş yoldan götürecek. Sağınıza solunuza dikkatli bakın lütfen Topçu mevzilerini, Piyade siperlerini göreceksiniz. Taş yolun bittiği yerde Ağzıaçık Tabya sizi bekliyor. Avludan içeri girin ve Ecdadın estetik anlayışını hayretle izleyin. Tam karşınızda iki kapı üzerinde iki eşi benzeri olmayan Motif göreceksiniz. Merdivenlerde ki estetiğe bakın. Sağ taraftaki merdiven görece daha iyi durumda onu kullanın. Yukarı çıkarken 2. kat hizasında içeri bakın duvarda askerlerin askı izlerini aynen göreceksiniz. Damda arka tarafa yürüyün. oradan inin. Aracınıza oradan gidin. Yolun karşısında vericilere doğru Kar kuyuları var bi bakın derim Muazzam.

Ağzıaçık Tabya

Sonra tabela sağa Bunker tarafına götürecek, siz sağa Sivişli tabya yoluna girin. Karıştırma riski olan yer burası yolu. Vericiye doğru giderken sağa arazi yolu var. aşağı doğru inen o yola girin Ağzıaçık Tabyanın hemen önünden ilerleyen büyük siper hizasından zaten 30 metre sonra yola gireceksiniz. Aşağı doğru devam edin indiğiniz yol orijinal Sivişli-Ağzıaçık bağlantı yoludur. El ile yapılmıştır. Taş tahkimatına dikkat solunuzda. Aşağı indiğinizde bir çiftliğin kapısından girer girmez sağa dönün ve Laleli yoluna çıkın. Ana yola dikkatli girin ve karşıya geçer geçmez sağa ayrılan Sivişli Tabya Tabelasını takip edin, sizi Sivişli'nin kusursuz avlusuna götürecek.

Sivişli tabya

Avluda beton küçük bir nokta var altı Kar Kuyusu araçla girerken dikkatli olun. Önce tam karşınızda sol tarafa kalan bölmeleri ziyaret edin. sonra tam ortadaki Pusu Odasına inen ağzınızı açık bırakacak tünele girin yavaş yürüyün burayı. Pusu odasının sütunlarını inceleyin arkasındaki çıkıştan çıkın Deve Boynunu ve Hamam deresine giden istikameti görün. Arkanızda yukarı çıkan merdivenle yukarı çıkın. soldan inin avluya...

Şimdi binin arabanıza ve evinize gidin. Çektiğiniz fotoğrafları sosyal medyada paylaşın arkadaşlarınıza anlatın gördüklerinizi. Tabyalar bizim emanetimizdir. Sahip çıkın hadi...

Çetin Bayram yazdı...

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
28 Ağustos 2018 10:13
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}