ÖNCESİ - SONRASI

Osmanlı Mimarisine Sahip Bu Eser Yıllar Önce Böyleydi. Peki Ya şimdi?

Osmanlı Mimarisine Sahip Bu Eser Yıllar Önce Böyleydi. Peki Ya şimdi?
Osmanlı Mimarisine Sahip Bu Eser Yıllar Önce Böyleydi. Peki Ya şimdi?

Rüstem Paşa Bedesteni (Taşhan) Osmanlı mimarisini yansıtan en güzel örneklerinden biridir.

Erzurum'un tarihine eşlik eden bu mimari eser, halk tarafından Taşhan olarak da adlandırılmaktadır. Bedesten 1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı ve aynı zamanda damadı olan Yemen fatihi Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Günümüzde dükkanların sıralandığı bir çarşı olan bedestende genellikle oltu taşı satıcıları görülür.

Rüstem Paşa Bedesteni (Taşhan)

İki katlı olan Rüstem Paşa Bedesteni hem halkın hem de turistlerin gün içerisinde ziyaretleriyle kalabalıklaşır ve Erzurum gezi listelerinde mutlaka yerini alan bir noktadır. Erzurum'a herhangi bir vesile ile ilen ziyaretçiler mutlaka bu çarşıyı ziyaret ederler. Sadece ziyarete gelenler değil aynı zamanda Erzurum dışına gidenler hediye almak amacıyla bu çarşıyı ziyaret etmektedirler.

Rüstem Paşa Bedesteni'nin Mimari Özellikleri

Bina muntazam kesme taşla yapılmıştır. İki katlıdır. İkinci katın dört, birinci katın iki kapısı vardır. '20x20 m. Bahçesi vardır. Bahçede ki çeşme sonradan konulmuştur. Orta kısımda bulunan havuzun yerinde ahırlar bulunmaktaydı. Avlunun etrafında ki revakların gerisinde otuz bir oda yer almaktadır. İkinci katta giriş kapısının üzerinde mescit bulunmaktadır. Etrafını saran ve hanın teferruatını teşkil eden diğer yapılar tamamen yok olmuştur. İkinci kattaki dükkânlar köşeleri kubbeli ve iki yanda karşılıklı, fazla derin olmayan eyvanların biçiminde düzenlenmesiyle oluşmuştur. Orijinalinde toprak damla örtülü olan yapı Cumhuriyet döneminde kurşun levhalarla kaplanmıştır. Yapı Osmanlı devri kervansaray mimarisinin şaheser bir örneği olarak gösterilebilir.

Rüstem Paşa Bedesteni 1965 ve 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
3 Kasım 2018 12:02
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza