BİLİYOR MUYDUNUZ?

Erzurum Bar Ekibinin Günümüzde Başı Neden Açık?

Erzurum Bar Ekibinin Günümüzde Başı Neden Açık?
Erzurum Bar Ekibinin Günümüzde Başı Neden Açık?

Erzurum Bar'ının Başına Gelenler!

Erzurum Bar'ı tarihsel süreçte kah oynanmamış, kah ise yasaklanmış. Ayrıca başa takılan Ahmediye'nin ise Bar ekiplerince neden takılıp takılmadığı merak edile gelmiş...

Erzurum Portalı olarak ilk olarak şunu paylaşalım, Erzurum'da Bar'ın, Kurtuluş Savaşı öncesinde, düğünlerde ve derneklerde oynandığı biliniyor. Savaşla birlikte ise oynanmamış.

Erzurum Bar Ekibinin Başı Neden Açık?

Yasaklı Aylar...

Bar ile ilgili, 1925 yıllarından dikkat çeken ise 117 Erzurumlunun çeşitli cezalara çarptırılması ile sonuçlanan şapka olayından sonra, zamanın polis müdürü Tevfik Bey'in yazılı bildirisi ile Bar'ın yasaklanması olmuş. Gerekçe ise düşündürücü, "Bar, halkı isyana teşvik ediyor. Bunun yasaklanmasına."

30 Ağustos 1926 tarihinde ise İhsan adlı bir subayın bayram töreninde Bar'ı oynatması ile Bar yeniden oynanmaya başlamış. Bu arada şapka yüzünde hapse atılan Erzurum'lu olmadığıda ifade ediliyor.

Ahmediye Tartışmasında Sonuç Ne Olacak?

Erzurum'da yer yer 'Bar ekipleri neden Ahmediyesiz?' soruları gündeme geliyor. Bu konuda tarihçiler bilgilerini paylaşıyor. Cumhuriyet dönemi ve şapka kanunun etkisinin olmadığı ifade ediliyor. Ankara Seymenleri bu konuda dile getirilip böyle bir şeyin olması ile ilk onların etkileneceği yazılıyor.

Sonuç olarak karşımıza çıkan ise Erzurum Bar ekiplerinin aslında Ahmediyesi var. Burada işin uzmanlarının bilgilerini paylaşması önem kazanıyor. Bar ekiplerinin tercihi de ön plana çıkıyor.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
29 Nisan 2018 21:22
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza