
Ahi Baba, Ane Hatun, Misri Zinnun, Umudum Baba Hz, Hacı Haşıl Efendi, Babadereli Seyyid Ahmed Efendi, Yağan Baba, Hacı Ahmed Baba, Hacı Salih Efendi
Diğer Türbeler
Ahi Baba Türbesi
Narmanlı Cami'nin 70-80 m kadar güneyinde, üç yanı apartmanlarla çevrili bir alanda çok dikkat edildiğinde fark edilebilen bir mezar anıtıdır.
Doğu tarafı üst örtüsü ile birlikte yıkılmış olan türbenin içerisindeki 30-40 yıl önce var olan sandukalar da ortadan kalkmıştır. Rabia Hatun ve Mehdi Abbas türbeleri gibi bunun da 14. yüzyıl başlarından kaldığı tahmin edilmektedir.
Misri Zinnun Türbesi
Oltu esas yerleşiminin güneybatısında, küçük bir tepe üzerine bulunmaktadır. Kapı kemeri üzerine kazılmış kitabeye göre, 1226 tarihinde yaptırılmıştır.
Ancak karakter düzeni ve tarih kısmındaki rakamların okunuşuna göre daha geç bir tarihte yapılmış da olabilir. Mısri Zinnun adı, İç Kale'deki türbeden dolayı halk tarafından verilmiş olup, gerçek Mısri Zinnun Hz. ile ilgisi yoktur. Silindirik gövdeli, konikal çatılı türbenin girişi, doğuya bakmaktadır. Beş sıra gri, üç sıra kırmızı taş dizisiyle örülen gövde, içten kubbe ile örtülüdür.
Umudum Baba Hz. Türbesi
Erzurum'un kuzeyinde, şehir merkezine 16 kilometre mesafedeki Umudum köyünde yer almaktadır.
Rivayetlere göre yedi yıl aralıksız kışın hüküm sürdüğü bir zamanda, Sultan 3. Murat'ın, doğuya yaptığı ziyaret sırasında adı konmuş bir köydür. Köyün camisi içerisinde Umudum Baba'nın türbesi ile birlikte 9 adet sanduka bulunmaktadır.
Hacı Haşıl Efendi Hz. Türbesi
Merkeze bağlı Dutçu .köyünde, Yunus Emre Mezarlığı'nda bulunmaktadır.
Haşiizade Hacı Ali Efendi Hz. Erzurum'lu olup Hacı Hüseyin Efendi Hz.'nin oğludur. 1840'larda doğduğu ve 1908 yılında vefat ettiği bilinmektedir. Kadiri tarikatının şeyhidir. "Ben gülü deste bağlarım / Desteyi dosta bağlarım." sözü ona aittir.
Babadereli Seyyid Ahmed Efendi Hz. Türbesi
Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Babaderesi köyünde, Babaderesi Camisi'nin avlusunda bulunmaktadır.
1890 yılında Babadereli köyünde doğan Seyyid Ahmed Efendi Hz., ömrünü ilme ve talebe yetiştirmeye adamış, en son ikamet yeri olan ve maruf ismini aldığı Çat'ın Babaderesi köyünde, 3 Haziran 1977 senesinde vefat etmiştir.
Yağan Baba Hz. Türbesi
Yağan, Köprüköy ilçesine bağlı bir beldedir.
Yağan baba 800'lü yıllarda Orta Asya'dan Erzurum'a yerleşen ilk Türklerdendir. Yağan, eski Türk dilinde "geniş omuzlu" manasına gelen bir sıfattır. İlçenin ve Yağan Baba Hz. adı da buradan gelmektedir.
Hacı Ahmed Baba Hz. Türbesi
Horasan ilçesine bağlı Sanamer köyünde bulunmaktadır.
Peygamberimiz'in (s.a.v) Hüseyni nesebinden torunu olan Seyyid Hacı Ahmed Baba Hz., 1792 yılında Van'da dünyaya gelmiş daha sonra Sanamer köyüne gelmiş ve burada yaşamıştır. Köyün adı daha sonra Hacıahmet köyü olarak değiştirilmiştir.
Kaynak: Erzurum Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yorum Yazın