ERZURUM MUTFAK KÜLTÜRÜ

Geleneksel Yöntemlerle Yapılan Organik Erzurum Dut Pekmezi!

Geleneksel Yöntemlerle Yapılan Organik Erzurum Dut Pekmezi!
Geleneksel Yöntemlerle Yapılan Organik Erzurum Dut Pekmezi!


Organik Erzurum Dut Pekmezi Nasıl Yapılır, Nereden Alınır?


Erzurum’da geleneksel yöntemlerle yapılan özellikle Uzundere, Tortum ve Olur ilçelerinde ön plana çıkan dut pekmezi yüksek besin değeri ile şifa kaynağı olup kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Bunlar arasında Karnavas pekmezi daha da dikkat çekmektedir. İşte detaylar ve pekmez temin edebileceğiniz web adresi...

Organik Erzurum Dut Pekmezi

Yörede organik yöntemlerle elde edilen dut, ateş üzerinde kazanlarda kaynatılarak geleneksel yöntemlerle dut pekmezi elde ediliyor. Birçok derde deva enerji kaynağı doğal dut pekmezinin besin değeri oldukça yüksektir ve kansızlığa iyi geldiği bilinir. Ülser ve soğuk algınlığı tedavisinde de faydalı olan pekmez, yüksek kalorilidir. Özellikle kış aylarında yaygın olarak tüketilmektedir.

Uzundere, Tortum, İspir, Olur ilçelerinde yaygın olarak üretilen dut pekmezi normal pekmezden daha fazla katı ve bal kıvamındadır. Özellikle kahvaltı sofralarında tüketilen şifa kaynağı Erzurum dut pekmezi, kışın yağan taze kar ile karıştırılıp kar helvası olarak da tüketilebiliyor.

Organik Erzurum Dut Pekmezi

Evde Dut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Evde dut pekmezi yapmak için iki kilo dut bir süzgeçte iyice yıkandıktan sonra büyük bir tencereye koyunlur. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su eklenir. Yaklaşık 40 dakika kaynatılarak dutların suyunu bırakması sağlanır.

Büyük bir tencerenin üzerine önce süzgeç, süzgecin üzerine de temiz bir tülbent koyulur. Kaynatılmış dutlar bu tülbentte süzülür ve kalan dut taneleri de iyice sıkılır.

Elde edilen su koyu bir kıvam alana kadar kaynatılır. Pekmez için ideal kıvam balın kıvamına çok yakındır. Yarım limon sıkılıp suyu kaynayan pekmeze katıldıktan 10 dakika kadar sonra ocak kapatılır.

Ev yapımı pekmez soğuduktan sonra cam kavanozlara konup güneş almayan kuru ve serin bir ortamda saklamaya dikkat edilir.

Organik Erzurum Dut Pekmezi

Karnavas Dut Pekmezi!

İlimizin ülke hatta dünya çapında en fazla bilinen ürünlerinden birisi de Karnavas Dut Pekmezi’dir.

Eski adıyla yerleşim birimi olarak Olur İlçemizin yeni adıyla Ormanağzı eski adıyla Karnavas Köyü’ne ait bu köyde yapılan pekmez türüdür.

Dut zamanını hemen takiben yani eski ifadeyle gündönümünü takiben Haziran’ın ilk yarısı Temmuz ortasına kadar toplanan oldukça taze ve tatlı dutların yoğun ve sürekli harlanan odun ateşi ile beslenerek hazırlanan ocaklar üzerindeki büyük kazanlarda kaynatılması ile elde edilir.

Açık havada ve uzunca süre kaynatılan dut şurubu süzülerek posasından ayrılır. Posasının atılmasının ardından şurubunun koyulaştırılması aşamasına geçilir.
Karnavas dut pekmezinin yapımı çok meşakkatli ve zordur.

Genelde sert ve soğuk geçen kış aylarında Erzurumlunun sağlık ve şifa kaynağı hükmündedir. Karnavas pekmezimiz  kendine has aroması, hoş ve kesif kokusu, saydam ve koyu akışkanlığı ile çok lezzetlidir.  Halk tarafından kansızlığa ve mide hastalıklarına iyi geldiği bilindiğinden yörede çok tüketilmekte ve gurbetten gelen talepler her geçen gün artmaktadır

Erzurum Pekmezleri Nereden Alınır?

Türkiye'nin en organik mağazası olan  farkisahane.com.tr den karnavas pekmezi ala biliriniz.

Farkı Şahane Nerede?

Muratpaşa Mahallesi, Haşıl Efendi Caddesi No;14, Palen Doğal Gaz yanı, 25100 Yakutiye / Erzurum adresinde hizmet vermektedir.

Farkı Şahane İletişim Numaraları!

İletişim: 0442 442 04 25

WhatsApp destek hattı: 0532 262 48 47

Farkı Şahane Online Alışveriş Adresi!

E-ticaret sitesi: farkisahane.com.tr

 

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
5 Ağustos 2018 17:37
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}